‘Erdoğan’a hakaretten tutuklu şizofren hastası neden tahliye edilmiyor?’

‘Erdoğan’a hakaretten tutuklu şizofren hastası neden tahliye edilmiyor?’
Yayınlama: 11.05.2020

‘Ağır hasta mahpus Yılmaz Altınok’un tahliye edilmesi için bir girişiminiz olacak mı?’


HDP’li Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanan şizofren hastası Yılmaz Altınok’un durumunu Meclis gündemine taşıdı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, Afyonkarahisar’da “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanan ağır şizofren hastası Yılmaz Altınok’un, sağlık raporlarına rağmen, “cezai ehliyeti var” denilerek tahliye edilmemesini Meclis gündemine taşıdı. Önergede, Altınok’un 2003 yılından itibaren şizofreni, atipik psikoz, duygulanım ve mizaç bozukluğu gibi hastalıkları bulunduğunu, bu hastalıkları nedeniyle yüzde 80 çalışma kaybı yaşadığına belirtildi.  
 
HDP’li vekiller, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:
 
“* Ağır hasta mahpus Yılmaz Altınok neden tahliye edilmemektedir?
 
* Ağır hasta mahpus Yılmaz Altınok’un tahliye edilmesi için bir girişiminiz olacak mı?
 
* Altınok’un sağlık hakkının ihlaline ilişkin kurum idaresi hakkında soruşturma başlatacak mısınız?
 
* Salgınla birlikte sağlık hizmetleri üstündeki yükün artmasıyla birlikte hasta mahpusların hastane sevklerinde yaşanan aksaklıkları engellemeye yönelik bir planlama yapacak mısınız?
 
* Sağlık sorunları olduğu halde tedavi süreçlerinden mahrum kalan hasta mahpusların gerekli sağlık hizmetinden faydalanmaları için hangi önlemler alınmaktadır? Alınan önlemlerin sağlık hakkı çerçevesinde hasta mahpusların tedavilerini sağlamama gerekçesi nedir?
 
* Tek başını hayatını idame ettiremeyen mahpusların cezalarının infazını tamamlamalarında öngörülen kamu yararı ve hukuki fayda nedir?
 
* Ceza İnfaz kurumlarında tutuklu ve hükümlü bulunan kaç hasta mahpus bulunmaktadır?
 
* Ceza İnfaz kurumlarında bulunan hasta mahpusların illere ve kaldıkları cezaevlerine göre dağılımı ne şekildedir?
 
* Hâlihazırda cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların hastalık türleri ve hastalıklarının geldiği aşama ne şekildedir? Kaç ağır hasta mahpus bulunmaktadır?
 
* Son 10 yıl içerisinde tahliye ve tedavi edilmediği gerekçesiyle yaşamını yitiren hasta mahpus sayısı nedir?
 
* Türkiye cezaevlerinde ağır hasta ve cezaevinde tedavisi imkânsız olan hasta mahpusların tahliye edilmelerine yönelik bir çalışma yapacak mısınız?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.