Erişim sorunu Facebook’u sarstı: Zuckerberg bir gecede 6,7 milyar dolar kaybetti

Erişim sorunu Facebook’u sarstı: Zuckerberg bir gecede 6,7 milyar dolar kaybetti
Yayınlama: 05.10.2021

Pazartesi günü şirket hisseleri bir ara yüzde 6’ya yakın düşerken, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg kişisel servetinden sadece birkaç saat içinde 7 milyar dolara yakın kayıp yaşadı.

Aralarında Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp’ın da olduğu bazı sosyal medya platformlarına saatlerce erişim sağlanamadı. Facebook, Whatsapp ve Instagram’da yaşanan kesintinin ardından Facebook’un hisseleri çakıldı. Facebook çalışanının şirketin iç yüzü ile ilgili itiraflarının ardından dün gece saatlerinde sosyal platformlara erişilememesi nedeniyle şirketin hisseleri bir gün içinde yüzde 5 değer kaybetti.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise saatler içinde 6,7 milyar dolar kaybederek dünyanın en zenginleri sıralamasında geriledi.

Facebook hisselerindeki düşüş, dün borsalardaki genel düşüşü katladı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi Pazartesi günü işlemlerde sadece yüzde 2,1 değer kaybetti. S&P 500 endeksi yüzde 1,3 değer kaybetti. Facebook’taki düşüş ise bu endekslerin çok daha üstünde seyretti.

DownDetector, bunun bugüne kadar gördüğü en büyük kesinti olduğunu ve 10,6 milyondan fazla problem bildirimi yapıldığını açıkladı.

Bloomberg’in Facebook’un bir sözcüsünden elde ettiği bilgiye göre, şirketin iç yazışmalarının sağlandığı iletişim platformları da çöktü.

ZUCKERBERG’İN KİŞİSEL SERVETİ DÜŞTÜ

Mark Zuckerberg’in kişisel serveti, Facebook’taki ihbarcının ortaya çıkması ve kesintilerin Facebook ürünlerini çevrimdışı bırakmasından sonra, birkaç saat içinde 6,7 milyar dolardan fazla düştü. Zuckerberg, dünyanın en zenginleri listesinde bir basamak aşağı indi.

Hisse senetlerindeki düşüş Zuckerberg’in servetini 121,6 milyar dolara indirdi. Zuckerberg, Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde Bill Gates’in altında 5’inci sıraya düşürdü. Zuckerberg’in servetindeki birkaç haftalık toplam gerileme 20 milyar dolara yaklaştı.

GÜVENLİKTE ÇOK KARLILIK ÖNEMSENİYOR

Eski Facebook çalışanı Frances Haugen katıldığı bir televizyon programında şirketin kullanıcılarının güvenliğinden çok kârlılığı önemsediğini söyledi.

Diğer teknoloji hisseleri erişim sıkıntısı öncesinde zaten düşüşteydi.

ABD’nin en büyük üç teknoloji şirketinin hisseleri, Pazartesi yüzde 2,2 düşen ve Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine inen Nasdaq 100 endeksinden daha sert kayıplar yaşadı. Amazon.com Inc. yüzde 3, Apple Inc. yüzde 2,5, Microsoft Corp. ve Alphabet Inc. yüzde 2,1 geriledi.

FACEBOOK: AYAR DEĞİŞİKLİĞİ HATASINDAN KAYNAKLANDI

Facebook Inc., Pazartesi günü yaklaşık altı saat süren ve 3,5 milyar kullanıcının WhatsApp, Instagram ve Messenger gibi sosyal medya ve mesaj servislerine erişimine engel olan kesintinin “ayar değişikliği hatasından” kaynaklandığını açıkladı.

Facebook yaptığı açıklamada, bu değişikliği kimin gerçekleştirdiğini ya da planlı bir çalışmanın parçası olup olmadığını belirtmedi.

Bir süredir kurumdaki eski çalışanların ifşaatlarıyla sarsılan Facebook’la ilgili önce eski bir çalışanı tarafından belgeler sızdırılmıştı. Burada, Facebook’un bazı kişilere imtiyaz tanıdığı ve istediği içeriği yükleyebildiğini ve Instagram’ın gençlere zarar verdiğine dair araştırmaların Facebook tarafından bilinmesine rağmen bir şey yapılmadığını aktarılmıştı.

Eski çalışan Frances Haugen, sosyal medya devinin kamu yararı ile şirket kârı arasında bir çatışma olduğunda kendi çıkarını seçtiğini söylemişti.

Dün akşam saatlerinde ise Facebook’un amiral gemisi hizmetleri olan Instagram, Whatsapp ve Facebook hizmetleri uzun süre erişime kapandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.