Gazeteci Aygül’e uygulanan şiddet Meclis’e taşındı

Gazeteci Aygül’e uygulanan şiddet Meclis’e taşındı
Yayınlama: 19.06.2023

AMED – Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Osman Cengiz Çandar, gazeteci Sinan Aygül’ün darp edilmesini Meclis’e taşıdı. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed Milletvekili Osman Cengiz Çandar, gazeteci Sinan Aygül’ün Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin korumaları tarafından darp edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle iki farklı soru önergesi verdi. 

Önergelerin giriş kısmında, Tatvan Belediyesi’ndeki taşınmazlarla ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme getiren Gazeteci Sinan Aygül’ün 17 Haziran’da Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin resmi koruması olan polis memuru ve belediye görevlileri tarafından saldırıya uğradığı hatırlatıldı. 

Saldırıya ait görüntüler basın aracılığıyla kamuoyuna yansıdığının belirtildiği önergede, “Saldırı sonrasında hastaneye kaldırılan Sinan Aygül’ün durumunu gösteren fotoğraflar ise şiddetin boyutunu gözler önüne sermektedir. Sinan Aygül’e yönelik saldırı, dış dünyada da yankı bulmuş ve Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği üzerinde zaten süregelmekte olan tartışmaları tetiklemiştir” denildi. 

GAZETECİLERE YÖNELİK SALDIRILAR

Çandar, Yılmaz ve Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti: 

“*Türkiye’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde, kaçıncı sırada yer aldığının farkında mısınız?

*Gazetecilere yönelik saldırıların sonlanmasını sağlayacak ve basın özgürlüğünü teminat altına alacak etkili adımlar atmaya ilişkin niyetiniz ve bu konularda bir planınız var mıdır?

*Gazetecileri şiddete açık hale getiren nefret iklimi ve cezasızlık kültürüyle mücadele etmek adına kapsamlı ve kararlı politikalar ortaya koyacak mısınız?

‘YOLSUZLUKLARI ARAŞTIRACAK MISINIZ?’

*Kolluk güçlerinin basın mensuplarına dönük şiddet eylemlerinin ve bu konudaki cezasızlık vakalarının son bulması için ne yapacaksınız? 

*Sinan Aygül’e yönelik saldırının azmettiricisi olduğu yolunda hakkında yaygın kanaat bulunan Tatvan Belediye Başkanı’na ilişkin bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

*Tatvan Belediyesindeki esaslı yolsuzluk iddiaları hakkında gerekli tahkikatı başlatacak mısınız?”