Gazeteci Perihan Kaya’ya 1 yıl 3 ay hapis cezası

Gazeteci Perihan Kaya’ya 1 yıl 3 ay hapis cezası
Yayınlama: 19.09.2022

Hakkında “örgüt üyeliği” ve “propaganda” suçlamalarıyla dava açılan gazeteci Perihan Kaya’ya ilk duruşmada “propaganda” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır – Gazeteci Perihan Kaya hakkında; kapatılan Özgür Gazeteciler Derneği (ÖGC) üyeliği, sosyal medya paylaşımları, meslektaşlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek, “KCK yapılanmasının Basın Alanında sorumlu” olduğu iddiasıyla “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt üyesi olmak” suçlamalarıyla açılan davanın  ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme Kaya’yı, “propaganda” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya gazeteci Kaya ve avukatı Resul Temur katıldı. Kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada gazeteci Kaya savunma yaptı. Üzerine atılı suçlamaları ve gizli tanık ifadelerini kabul etmediğini söyleyen Kaya, soruşturma aşamasında savcılıkta verdiği ifadesini tekrar ederek gazeteci olduğunu, Diyarbakır’da gazetecilik faaliyeti yürüttüğünü söyledi.

Mahkeme başkanının Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetlerine katılıp katılmadığına ilişkin sorusuna cevap veren Kaya, DTK açıklamalarını ve basın açıklamalarını gazeteci olarak takip ettiğini belirtti. Telefon görüşmesi yaptığı Kibriye Evren, Hatice Şahin ve Savaş Aslan’ın meslektaşları olduğunu ve bu nedenle onları tanıdığını söyleyen Kaya, örgüt üyelerinden talimat aldıkları yönündeki gizli tanık ifadelerinin asılsız olduğunu vurguladı. Facebook hesabının kendisine ait olduğunu ancak Twitter hesabının olmadığını belirten Kaya, yaptığı paylaşımların suç olmadığını söyledi.

Savcı, Kaya’nın propaganda suçundan cezalandırılmasını istedi

Avukat Temur, Firar ve Ezel isimli gizli tanıkların verdiği ifadeler nedeniyle yargılanan gazeteciler Esra Solin Dal ile Savaş Aslan’ın aynı mahkemede yargılanarak beraat ettiğine dikkat çekerek, buna ilişkin kararları mahkemeye sundu. Temur, gizli tanık ifadelerinin incelemeleri için bir bütün olarak dosya arasına alınmasını talep etti.

İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında Kaya’nın üzerine atılı “örgüt üyesi olmak” suçunu ispatlar nitelikte kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle bu suçtan beraatine karar verilmesini talep etti. Savcı, Kaya’nın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla PKK ve KCK propagandası yaptığını, örgütün cebir ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterdiğini ileri sürerek, bu suçtan cezalandırılmasını istedi.

‘Haber verme amacıyla yapılan paylaşımlar suç olamaz’

Avukat Temur, iddia makamının beraat yönündeki mütalaasına katıldıklarını söyleyerek, müvekkilinin cezalandırılmasına dayanak gösterilen sosyal medya paylaşımlarının haber verme amacıyla yapıldığını, haber linkleri ve alıntı ile yaptığı bu paylaşımların haber verme sınırları içerisinde kaldığını vurguladı. Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2’e eklenen bir madde ile haber verme amacıyla yapılan paylaşımların suç olmayacağı yönündeki düzenlemeyi hatırlatan Temur, müvekkilinin paylaşımlarının suç olmadığını söyledi.

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Kaya’nın üzerine atılı “örgüt üyesi olmak” suçunun sabit olmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi. Mahkeme, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda “örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediği iddiasıyla gazeteci Kaya’yı 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Kaya’nın daha önce yargılandığı davalarda ertelenen hapis cezaları olduğu gerekçesiyle bu ceza ertelenmedi.

Mahkeme, hüküm kesinleştikten sonra Kaya’nın yargılandığı davada hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine ihbarda bulunulmasına karar verdi.

Kaya ve avukatı, kararı istinafa taşıyacak.