Gazeteci Rojhat Doğru’ya müebbet hapis istemi

Gazeteci  Rojhat Doğru’ya müebbet hapis istemi
Yayınlama: 14.12.2021

Çektiği görüntülerle ödüle layık görüldüğü Kobanê protestolarına eylemci olarak katıldığı iddiasıyla yargılanan gazeteci Rojhat Doğru hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Galî Kurdistan TV’nin eski kameramanı Rojhat Doğru hakkında, haber takibini yaptığı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen Kobanê protestolarına katılmak, birlikte kaldığı cezaevindeki eski oda arkadaşlarına para göndermek ve sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyesi olmak ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın 12’nci duruşması görüldü. Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına Doğru katılmadı. Doğru’nun avukatı Resul Tamur salonda hazır bulundu. Duruşmayı çevik kuvvet ve sivil polisler de izledi. 

HAKİM TANIĞI AZARLADI 

Duruşma, gazeteci Doğru’nun para gönderdiği eski oda arkadaşı Yusuf Bayram’ın tutuklu bulunduğu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlenmesiyle başladı. Mahkeme başkanı, neden ifadeye çağrıldığını soran Bayram’ı “Sen sorularımızı cevap ver” diyerek azarladı. Bayram, daha önce Silivri 5 Nolu Cezaevi’nde birlikte aynı koğuşta kaldığı Doğru’nun cezaevinde maddi sıkıntılar yaşaması nedeniyle ihtiyaçlarını kendi hesabından karşıladığını, bu nedenle Doğru’nun kendisine 500 TL borçlandığını anlattı. Doğru’nun cezaevinden çıktıktan sonra bu parayı PTT üzerinden kendisine gönderdiğini dile getiren Bayram, Doğru’nun bu parayı herhangi bir örgütsel amaçla göndermediğini vurguladı.  Tanık ifadesi ardından söz alan iddia makamı, davaya ilişkin araştırılmasını istedikleri bir husus olmadığını belirterek, daha öncesinden hazırladığı mütalaayı mahkeme heyetine sundu. 

BİLİRKİŞİ RAPORUNU GÖRMEZDEN GELDİ 

Diyarbakır’da bir örgüt üyesinin üzerinde yakalanan notta yer alan “Rojhat” isimli kişinin Rojhat Doğru olduğunu iddia eden savcı, Doğru’nun haber takibini yaptığı 6-8 Ekim Kobane olayları sırasında yaralanan R. Özdemir isimli tanığın ifadesinde kendisine ateş eden kişinin Galî Kurdistan TV muhabiri Rojhat Doğru olduğu yönündeki ifadesine mütalaasında yer verdi. Savcının, bu konuya dair olay yeri görüntülerinde Doğru’nun elinde sadece kamera olduğuna dair bilirkişi raporuna değinmemesi ise dikkat çekti.   Savcı, Doğru’nun Kobanê olayları sırasında ellerinden yaralanmasına rağmen çektiği görüntülerle ödül aldıktan sonra HÜDAPAR üyeleri tarafından internette hedef gösterildiği haberin linki ve “çözüm sürecinin” devam ettiği 2014 yılında çalıştığı televizyon kanalı için Kandil’de röportaj yaptığı PKK üyeleriyle çektiği ve sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafı da suç delili olarak gösterdi. 

İKİ AYRI SUÇLAMA 

Savcı, Doğru’nun haber takibi yaptığı protestolar sırasında yaralanan müşteki R. Özdemir’e yönelik silahla öldürmeye teşebbüs suçunun örgüt faaliyeti kapsamında işlediğini savundu. Savcı, Doğru’nun “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması istendi.Savcı, ayrıca Doğru’nun haber takibi yaptığı BDP’nin 2013 yılında Diyarbakır’da düzenlediği ve yasadışı slogan atıldığı iddia edilen yürüyüşe katıldığını kaydetti. Doğru’nu el konulan telefonunda bulunan müzik kayıtları, röportaj için gittiği Kandil’de elleri silahlı örgüt üyeleriyle çektiği fotoğrafları sosyal medya hesabında paylaşması “örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri övdüğü, meşru gösterdiği” ileri sürüldü. Savcı, söz konusu fotoğraflar ve paylaşımları gerekçe göstererek, “Zincirleme şeklinde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ceza talep etti.  Doğru’nun avukatı Resul Temur, esas hakkındaki mütalaaya katılmadıklarını belirterek, savunma için süre talep etti. 

NE OLMUŞTU? 

Gazeteci Rojhat Doğru, Kobanê protestoları sırasında çektiği görüntüler nedeniyle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) her yıl düzenlediği ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ yarışmasının görüntülü haber dalında “6–7 Ekim Olayları-Diyarbakır” başlıklı haberi ile 2015 yılında birincilik ödülü almıştı. Ödülü aldıktan sonra HÜDAPAR’a yakın siteler ve sosyal medyada hedef gösterilen Doğru, haber takibini yaptığı protestolara eylemci olarak katıldığı ve bir kişiyi silahla yaraladığı ileri sürülmüştü. Doğru protestolar sırasında bir kişiyi silahla yaraladığı iddiasıyla 3 ay tutuklu kalmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Gazeteci Doğru, cezaevindeki arkadaşına para gönderdiği gerekçesiyle İstanbul’da yürütülen bir soruşturma kapsamında 23 Mayıs 2020’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmış, 17 Temmuz’da ise tahliye edilmişti. Doğru’nun dava dosyası Diyarbakır’da görülen dava dosyası ile birleştirilmişti. Müşteki ve tanık R. Özdemir, 14 Ocak 2020’de verdiği ifadesinde Rojhat Doğru’nun bir elinde kamera diğer elinde ise silah bulunduğunu, yüzünün ise açık olduğunu savundu. Müşteki Özdemir, olay sırasında birçok farklı yönden ateş edildiğini ancak hangi silahtan açılan ateşle yaralandığını bilmediğini söyledi. Müşteki Özdemir, mahkeme başkanının “Şahsı nasıl teşhis ettin?” sorusuna cevaben, olaydan 3 gün sonra haberlerde yer alan görüntüleri izlerken gazeteci Doğru’yu teşhis ettiğini iddia etti. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.