‘Geriye dönük haklarımız tek kalemde ödensin’

‘Geriye dönük haklarımız tek kalemde ödensin’
Yayınlama: 22.06.2023

AMED – Dev Sağlık İş Sendikası Amed Şube Sekreteri Ümit Umdu, “Geriye dönük hakların parça parça değil tek kalemde ödenmesini talep ediyoruz” dedi.

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Amed Bölge Şubesi, geriye dönük ve gelecekteki ödemelerin tek kalemde yapılması talebiyle Dicle Üniversitesi Hastanesi Polikliniği önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Sağlık işçisiyiz haklarımızı istiyoruz” pankartı açıldı. İşçiler ellerinde “Taşeron döneminde gelen keyfiyet ve hukuksuzluklar artık son bulsun görev tanımlarımızın yapılmasını istiyoruz”, “12 saatlik çalışmamız 11 saat gösteriliyor, ara dinlenme ve yemek molalarımızın düzenlenmesini istiyoruz” dövizleri açılırken, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın DİSK, yaşasın emekçiler”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. 

Çok sayıda sağlık alanında çalışan işçinin katıldığı açıklamayı Dev Sağlık-İş Sendikası Bölge Şube Sekreteri Ümit Umdu okudu.

‘KISIR DÖNGÜ İÇERİSİNDEYİZ’

 “Toplu-iş sözleşmesinden kaynaklı 3-5 ay asgari ücretten yüksek maaş alırken; asgari ücrete yapılan zamlarla birlikte yeniden asgari ücret seviyesine çalıştığımız kısır bir döngünün içerisindeyiz” diyen Umdu, “Bizlere kısır döngüyü yaşatan ise ülkemizdeki Toplu-iş sözleşme düzeni ve bu toplu sözleşme düzeni içerisinde olan sendikaların buna ses çıkarmayışıdır. Kamu çerçeve protokolü kapsamında verilen mali haklar dışında hiçbir kazanımın olmadığı bu toplu iş sözleşmelerini ve bu düzeni kabul etmiyoruz” dedi. 

‘İMZALADIĞI SÖZLEŞMEYİ BİZLERE DUYURMAMIŞ’

Hastane yönetimi tarafından Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHIS)’ten yazı gelmediği için zamlı ödemenin yapılamayacağı duyurusunun yapıldığını söyleyen Umdu, “Toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikası, ilgili sözleşmeyi kuruma iletmiş olmasına rağmen kurumun TÜHİS’ten gelecek yazıyı beklemesi mağduriyet oluşturmaktadır. Toplu iş sözleşmesi tarafı olan sendika kendi kasasına giren aidat dışında başka bir kaygısı olmadığını maalesef bir kez daha göstermiştir. TÜHİS’in yazıyı ulaştırması için görünürde bir çabası olmadığı gibi hala imzaladığı sözleşmeyi bizlere duyurmamış, açıklamamıştır! Madem imzanızın arkasında durmayacağınız bir sözleşme imzalıyorsunuz neden hala hastanede ‘yetkili’ diye dolanıyorsunuz” şeklinde konuştu.

‘TEK KALEMDE ÖDEMESİNİ TALEP EDİYORUZ’

Hak –İş, Türk -İş fark etmeksizin Türkiye’nin her yerinde aynı şekilde imzalanan, kamu çerçeve protokolü dışında hiçbir hak alınmayan toplu iş sözleşmesinin derhal uygulanmasını talep ettiklerini ifade eden Umdu, açıklama yapmadan önce THÜS yazısının kuruma geldiğini de sözlerine ekledi. Umdu, “Daha önce olduğu gibi geriye dönük hakların parça parça değil tek kalemde ödenmesini talep ediyoruz” dedi.