Hatimoğulları Iğdır’da kadın emekçilerle bir araya geldi
IĞDIR – Iğdır’da kadınlarla bir araya gelen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık ülkesi olmasına rağmen iktidarın politikaları nedeniyle insanların geçinemediğini söyledi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Ekmek ve Adalet” kampanyası kapsamında Îdîr’de çeşitli etkinliklere katıldı. Kampanya kapsamında kente gelen Hatimoğulları, ilk olarak merkez Hakveyis Mahallesi’nde tarlada çalışan kadın emekçilerle bir araya geldi. Patlıcan ve Domates tarlalarında çalışan çoğunluğu kadın işçiler, yaşanan ekonomik krize isyan ederek, sıcak havaya rağmen günlük 400 TL yevmiye aldıklarını anlattı. Geçimlerini yapamadıklarını anlatan kadınlar, ülkenin artık batma noktasına geldiğini ve karınlarını dahi artık doyuramadıklarını söyledi.
Tarla sahipleri de, ürünlerinin para etmediğini, zarar ettiklerini ve ürünlerinin tarlada çürüdüğünü söyledi.
‘DERİN YOKSULLUK VAR’
Burada konuşan Hatimoğulları da, Ekmek ve Adalet buluşmalarının amacının bu tür sorunları görünür kılmak ve çözüm üretmek olduğunun altını çizerek, “Biz DEM Parti olarak Türkiye’nin her yerinde Ekmek ve Adalet Buluşmaları kapsamında bir araya gelmeye çalışıyoruz. Ne üreteci ne emekçi kazanıyor. Bugün bu ülkede çiftçiliği de üreticiliği de bitirdiler ve çok derin bir yoksulluk var. Ne çiftçi kazanıyor ne de emekçi kazanıyor. Biz de bununla mücadele etmek için yollara düştük. Türkiye’nin her yerinde DEM Parti sokakta, alanlarda. Üreticilerle, çiftçilerle, emekçilerle bir arada olmaya devam edeceğiz. Bu bir mücadeledir. Biz de bu süreçte mecliste ve diğer tüm mecralarda emekçilerin, emekçi kadınların sesi soluğu olmak için elimizden her çabayı gösteriyoruz” dedi.
BÊRÎVANLAR SORUNLARINI ANLATTI
Ardından heyet merkeze bağlı Korhan Yaylası’nda bulunan Bêrîvan kadınlarla bir araya geldi. Bêrîvanlar tarafından sıcak karşılanan Hatimoğulları yaylada yaşanan sorun ve sıkıntıları dinledi. Yaylacılardan Mehmet Kol, çoban, yem gibi maliyetin artması nedeniyle masrafın altından kalkamadıklarını söyledi. Geçen yıl 200 hayvanın olduğunu ancak artan maliyetten dolayı bu yıl hayvan sayısının 100’e düştüğünü söyleyen Kol, sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Burada konuşan bir bêrîvan en büyük sorunlarının elektrik ve su olduğunu belirterek, “Burada hijyen yok, içtiğimiz pis sulardan dolayı çocuğumu kaybettim” dedi. Hatimoğulları, üzüntülerini paylaşarak, bu sorunların çözülmesi için çaba harcayacaklarını söyledi. Bir başka bêrîvan da kadınların emeklerinin görünmediğini belirterek, “Burada bütün işler bizim üzerimizden yürüyor. Kadın emeği görünmüyor. Çocuklarıma kitap okutamıyorum. Ev kadınlarının da mutlaka emekli olabilmesi lazım” dedi. Hatimoğulları il örgütüne bêrîvanların yaşadığı bölgelere kitap desteği sağlanmasını istedi.
‘YEM VE SAMAN DESTEĞİ SUNULMALI’
Ardından konuşan Hatimoğulları şunları söyledi: “En büyük amacımız, tarım ve hayvancılık sorununu yaşayanların sorunlarını dile getirmektir. Özellikle Türkiye’de hayvancılığı bitirdiler. Türkiye’de hayvan ithalatı olmaması gerekiyor. Özellikle Serhat ve Amed’teki ovalar, yaylalar verimlidir ve ülkeye yetecek düzeydedir. Angusları dışarıdan getirip etin fiyatını dengelemeye çalışıyorlar. Fakat biz buna karşıyız. Özellikle hayvan üreticilerine parti olarak elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışacağız. Yaylaların en büyük sorunlarından biri de yasaklı olmasıdır. Güvenlik adı altında Kars, Ardahan tarafındaki yaylaların belli taraflarını yasaklıdır. Güvenlik adı altında hayvancılığı bitirmeye çalışıyorlar; Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar. Hayvan besicilerine yem ve saman desteğinin sunulması ve hayvancılığın teşvik edilmesi gerekiyor. Eğer biz samanı ithal eder duruma gelmişsek Türkiye’de hayvancılık nasıl gelişsin? Burada saman ithal etmek faciadır. Yine karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de su sorunudur, elektrik sorunudur.”
‘TARIM VE HAYVANCILIK BİTİRİLDİ’
Türkiye’nin tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu ancak son yıllarda insanların açlık ve yoksulluktan geçinemediğini ifade eden Hatimoğulları, “Buradaki tarım ve hayvancılık yapanların çektiği sıkıntıları Saray bilmiyor. Gelip görseler bile bir çare üretmeyecekler. ‘Yerli ve milliyim’ diyen bu iktidar döneminde tarım ve hayvancılık bitirildi. Tarım ve hayvancılık bu ülkenin kolundaki altın bilezikti. Ama bunu yitirdiler ve Türkiye’yi dışa bağımlı hal getirdiler. Çiftçimiz yalnız değildir, hayvancılık yapanlar yalnız değildir. DEM Parti olarak sonuna kadar onların yanındayız, onların sorunları dile getireceğiz ve yanlarında olacağız. Elimizden geldiğince her türlü çabayla parlamento ve parlamento dışında bu sorunları dile getireceğiz. Amacımız ekmeğe muhtaç hale getirilen 50 milyon insanı bu durumdan bir an önce kurtarmaktır. Bizler tarım ve hayvancılığı Türkiye ve Kürdistan’da hayati önemde görüyoruz. Bugün saman, yem desteği yapılmış olsaydı daha çok üretim yapılırdı. Adeta hayvancılık tasfiye edilmiş. Türkiye kamuoyu ve halkın iktidarın bu politikalarına son vermesi için hep birlikte el ele vermesi gerekiyor. Tarım ve çiftçi üretirse ülke kalkınır. Bu konuda her türlü çabayı göstereceğiz” diye konuştu.
Hatimoğulları daha sonra bir tekstil firmasında çalışanlarla bir araya geldi ve çalışanların sorunlarını dinledi.