HDP, 18 ülkenin büyükelçilikleriyle görüştü

HDP, 18 ülkenin büyükelçilikleriyle görüştü
Yayınlama: 05.05.2020

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Özsoy, 18 ülkenin büyükelçilikleriyle video konferans yoluyla çeşitli başlıklarda görüşmeler gerçekleştirdi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, 18 ülkenin büyükelçilik temsilcilikleriyle Türkiye’de yaşanan gelişmelere dair video konferans toplantısı gerçekleştirdi. Avrupa Birliği, ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika ve İspanya gibi ülkelerin bulunduğu video konferans toplantısında konuşan Özsoy, başta infaz yasası ve salgınla mücadele olmak üzere, belediyelere kayyım atanması, partilerine yönelik saldırılar, Kuzey Suriye’deki gelişmeler ve demografik yapısının değiştirilmesi, mezarların tahrip edilmesi, cezaevindeki siyasi tutukluların sağlık durumu ve ölüm orucu eylemleri gibi bir dizi konuda konuştu.

‘ÇETELERE AF, MUHALİFLERE CEZA DÜZENLEMESİ’

İnfaz Yasasının AKP-MHP ortaklığıyla siyasi tutsakları kapsam dışı bırakarak Meclis’ten geçtiğini belirten Özsoy, bu yasanın hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade ederken; özellikle Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Komisyonu’nun (AK) bu duruma kayıtsız kalmamasını istedi. HDP olarak AB ve AK’nin birçok organı ile bu yasa konusunda yaptıkları çalışmaları özetleyen Özsoy, 4 Mayıs’ta aralarında Osman Can, Rıza Türmen ve Rona Aybay gibi profesörlerin bulunduğu 11 Anayasa hukukçusunun ortak deklarasyonunu hatırlatarak hükümlü çete liderlerinin bu yasa ile serbest bırakıldığını, ama birçok sağlık problemi yaşayan ve muhalif düşünceleri yüzünden hapsedilen binlerce siyasetçinin tahliye taleplerinin reddedildiğini aktardı.

‘ROJAVA’DA DEMOGRAFİYİ DEĞİŞTİRİYOR, HDP’YE SALDIRIYOR’

Birleşmiş Milletler’in (BM) salgın nedeniyle yaptığı küresel ateşkes çağrısına rağmen Türkiye’nin ülke içinde ve dışında askeri hareketlilik ve saldırıları arttırdığına da dikkat çeken Özsoy, salgına rağmen AKP-MHP hükûmetinin Kuzey Suriye’de demografik yapıyı değiştirme çalışmalarına hız verdiğini ifade etti.

KARDEŞ AİLE KAMPANYASINDAN BAHSETTİ

Kardeş Aile Kampanyası vesilesiyle toplumu dayanışmaya sevk eden HDP’ye yönelik saldırılara da dikkat çeken Özsoy, AKP medyasının Kars Belediyesi’ni hedef alan saldırıları hakkında misyon temsilcilerini bilgilendirdi ve AKP-MHP salgın fırsatçılığını HDP ve demokratik muhalefet üzerindeki baskıları arttırarak sürdüğüne işaret etti.

ULUSLAR ARASI KAMUOYUNA İBRAHİM GÖKÇEK ÇAĞRISI

Konserleri engellenen, üyeleri tutuklanan Grup Yorum emekçilerinin yaptıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini de anlatan HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, iki eylemcinin hayatını kaybettiğini, İbrahim Gökçek’in durumunun çok kritik bir hal aldığını belirterek uluslararası toplumu eylemcilerin haklı taleplerinin kabulü için tavır göstermeye, ilgili Türkiye yetkililerini teşvik etmeye çağırdı.
Toplantının soru cevap bölümünde muhalefetin önündeki sorunlar, derinleşen ekonomik kriz, erken seçim ihtimali, olası bir erken seçimde HDP’nin rolüne de değinen Özsoy, Türkiye’nin demokratik geleceğinin inşası için parti olarak üzerlerine düşen görevi yapmayı sürdüreceklerini belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.