HDP: Meslek onuruna sahip çıkan gazeteciler var

HDP: Meslek onuruna sahip çıkan gazeteciler var
Yayınlama: 10.01.2022

 Gazetecilere yönelik baskılara dikkat çeken HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, her şeye rağmen meslek onuruna sahip çıkan, bu uğurda bedel ödeyen gazetecilerin olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) verilerine göre, 128 davada 274 gazeteci yargılandığı belirtildi.

‘TÜRKİYE EN GERİDE’

10 Ocak Günü’nün “Çalışan Gazeteciler Günü” olmaktan çıkmış, çalıştırılmayan, tutuklanan, işsiz bırakılan ve hakları gasp edilen gazetecilerin mücadeleyi yükseltme gününe dönüştüğü kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “AKP iktidarıyla birlikte gazetecilerin kırıntı düzeyinde var olan hak ve özgürlükleri de yok edilmiş, basın emekçilerine yönelik katı bir baskı ve saldırı rejim inşa edilmiştir. Türkiye ne yazık ki dünyada basın özgürlüğü sıralamalarında en gerilerde yer almaktadır. TGS verilerine göre, işsiz gazetecilerin oranı yüzde 40 civarındadır. Aynı verilere göre 128 davada 274 gazeteci yargılandı, gazetecilere toplam 226 yıl 8 ay 25 gün hapis cezası verildi. TGS verilerine göre, 43; Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) verilerine göre ise, 62 gazeteci mesleklerini icra ettikleri için halen cezaevinde tutulmaktadır. DFG son bir yıl içinde 47 gazeteciye toplam 133 yıl, 8 ay ve 21 gün hapis cezası verildiğini belirtiyor. Hem ulusal ve hem de uluslararası raporlar Türkiye’de basına yönelik ağır saldırıların vahametini gösteriyor.”

‘GAZETECİLER CEZALANDIRILIYOR’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın adeta Goebbels’in Propaganda Bakanlığı görevini üstlendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Gazeteciliğin evrensel ilkelerine göre hareket eden gerçek gazeteciler cezalandırılırken, iktidar adına propaganda faaliyeti yürütenler ise bu sistem içerisinde palazlandırılmaktadır. İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde savcılarla ortak mesai harcayan, tutuklanacak muhaliflerin listelerini hazırlayıp savcıların önüne koyan ‘gazeteciler’ peydahlandı ve muhabirlikten muhbirliğe ‘terfi eden’ bu şahıslar gazetecilik mesleğinin yüz karası olarak tarihteki yerini şimdiden aldı” diye belirtildi.

‘DEMOKRASİNİN UMUDU’

Her şeye rağmen meslek onuruna sahip çıkan, bu uğurda bedel ödeyen gazetecilerin olduğu kaydedilen açıklamada, “İktidarın kuşatmasını tüm risklerine rağmen aşarak topluma yönelik saldırıları, talanı, yalanı, yoksulluğu ve yaşanan felaketleri araştıran ve halka sunan gazeteciler var. İşte hakikatin peşinde olan bu gazeteci meslektaşlarımızın varlığı Türkiye’de özgürlük ve demokrasinin umududur. Bu umudu var eden ve bütün zorluklara rağmen meslek onuruna sahip çıkan bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz” denildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.