HDP’de kongre için geri sayım: Hakkari’den Edirne’ye yoğun katılım

HDP’de kongre için geri sayım: Hakkari’den Edirne’ye yoğun katılım
Yayınlama: 01.07.2022

Hazırlıklarını tamamlayan HDP, iki dönem kuralını esnetmeyerek, eşit temsiliyet ile Parti Meclisi listesini hazırladı. Ayrıca HDP, büyük kongrede Danışma Kurulu’nu açıklayacak.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3 Temmuz’da yapacağı 5’inci Büyük Olağan Kongresi için geri sayım başladı. Kongre hazırlıklarını bir aydır sürdüren HDP’de, sloganlardan verilecek mesajlara hazırlıklarını tamamladı. 

HDP Merkezi Mutabakat Komisyonu da yoğun çalışmaların ardından partinin yeni dönem kurullarını da belirledi. Mutabakat Komisyonu, yeni dönemde Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile devam etme yönünde karar aldı.

Parti Meclisi (PM) için yoğun bir çalışma gerçekleştiren HDP Mutabakat Komisyonu, yeni dönem de görev alacak isimleri belirleyerek, çalışmalarını tamamladı. MA’dan Berivan Altan’ın haberine göre, Parti Meclisi ve partinin diğer kurullarında görev alacaklar için iki dönem kuralı esnetilmeden bir çalışma yürütüldü. Edinilen bilgilere göre PM’de önemli değişikliklere de gidildi. Parti Meclisi belirlemesinde de eşit temsiliyet esas alındı.

DANIŞMA KURULU’NDA ÖNEMLİ İSİMLER

HDP, bir önceki kongre kararı olan Danışma Kurulu’nun oluşturulmasına dair çalışmaları da bu kongre çalışmalarında tamamlandı. Merkezi Mutabakat Komisyonu tarafından 25-30 kişilik oluşturulan liste, kongrede açıklanacak. HDP’nin Danışma Kurulu’nda yer alması için Rıza Türmen, Mehmet Altan, Tarık Ziya Ekinci, Ali Bayramoğlu, Ahmet Telli, Ayşegül Devecioğlu, Sevilay Çelenk gibi önemli isimlere teklif götürüldüğü öğrenildi. 

HAKKARİ’DEN EDİRNE’YE YOĞUN KATILIM

Kongre Hazırlık Komisyonu da çalışmalarını tamamladı. Kongreye, Hakkari’den Edirne’ye dört bir yandan katılım sağlanması bekleniyor. Kongreye siyasi partiler, sendikalar, gazeteciler, emek ve meslek örgütlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi davet edildi. Ayrıca 12 inanç örgütüne davetiye gönderildi. 

ÇORLU’DAN ROBOSKİ’YE AİLELER KATILACAK 

Kongreye, yakınlarını kaybeden ve katledilenlerin ailelerine davetiye gönderildi. Musa Anter’in ailesi, Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenlerin aileleri, Şenyaşar ailesi, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ailesi, Medeni Yıldırım’ın ailesi, Deniz Poyraz’ın ailesi, Aziz Güler, Rozerin Çukur ve Dilek Doğan’ın aileleri, Ulaş Bayraktaroğlu’nun ailesi, Servet Turgut’un ailesi, Mehmet Yavuzel’in ailesi, Gezi aileleri, Mehmet Abbasoğlu’nun ailesi, Cemile Çağırga’nın ailesi, Garibe Gezer’in ailesi, Muhsin Melik’in ailesi, Roboskili aileler, Hacı Lokman Birlik’in ailesi, 10 Ekim Derneği, Cumartesi Anneleri, Kader Ortakkaya’nın ailesi, Ekin Ceren Doğruakın’ın ailesi, Metin Lokumcu’nun ailesi, Madımak katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, Leyla Güven’in ailesi, Konya’da katledilen Dedeoğulları’nın yakınları, Murat Bozlak’ın ailesi, Orhan Doğan’ın ailesinin katılması bekleniyor. 

Kongreye katılacak onlarca kadın örgütünün yanı sıra Ankara Uçan Süpürge, Ankara Kadın Savunma Ağı, Ankara Anarşist Kadınlar, Rosa Kadın Derneği, Mersin Mimoza Kadın Derneği, İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, Van Star Kadın Derneği ile çok kadın kurumlarına da davetiye gönderildi.

HDP BİLEŞENLERİ VE İTTİFAKLARI KONGREDE 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Yeşil Sol Parti, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Sosyalist Meclisler Federasyonu, Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Azadi Hareketi, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Azadi Partisi de katılacak.

MUHALEFET PARTİLERİNE DAVETİYE

HDP ayrıca kongre için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP), Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Sol Parti, Tek Parti, Alınteri, Kaldıraç, Emek ve Özgürlük Cephesi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’ne (TSİP) de davetiye gönderdi. 

Diyalog Grubu, Yurttaş Girişimi, Hak ve Adalet Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Asrın Hukuk Bürosu, Hak İnisiyatifi Derneği, Türkiye Engelliler Konfederasyonu ve Altınokta Körler Derneği, Türkiye Sosyal Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı, Kars İş Adamları Derneği, Ankara Dayanışma Akademisi, Mülkiyeliler Birliği, Devrimci 78’liler Federasyonu, 78’liler Dayanışma Derneği, Çerkezya Hareketi, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu (DGD), Muş Dernekleri Federasyonu, Elih Batman Dernekleri Federasyonu, İstanbul Bekiran Derneği, Van Dernekleri Federasyonu, Iğdır Dernekleri Federasyonu, Yaşam Ağacı Derneği, KHK Platformu, Denge Denetleme Ağı, Yeni Yaşam Derneği olmak üzere 26 dernek, vakıf ve oda çağrıldı.

EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve bağlı sendikalar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı sendikalar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile onlarca sendika ve meslek örgütü de kongreye davet edildi. 

AVRUPA’DAN YOĞUN KATILIM

Avrupa’dan 30’a yakın siyasi parti temsilcisinin kongreye katılması bekleniyor. Katalan Komünist Partisi, Avrupa Sol Parti, EFA (Avrupa Özgür İttifakı) Başkanı, Fransa Yeni Anti-Kapitalist, İsveç Sol Parti, Norveç Yeşil Parti, Norveç SolKurd, Hollanda Sosyalist Partisi, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak, İsviçre- BastA, İsviçre Emek Partisi, İsviçre Sosyal demokrat Parti, İspanya Podemos, İtalya Komünist Yeniden Kuruluş Partisi, Hollanda İşçi Partisi, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti Katonts Parlamentosu, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti İspanya Senatosu, Katalan Parlamentosu Üyesi ve CUP, Bulgarist Sosyalist Partisi, Almanya Sosyal Demokrat Parti, Portekiz Komünist Partisi Avrupa Parlamentosu, Fransa Sol Parti, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Fransa Komünist Partisi, İtalya Demokratik Partisi, SYRIZA, AP Sol, EFA’dan katılım sağlanacak.

FAS’TAN FİLİSTİN’E KATILIM

HDP, Ortadoğu ülkelerinden katılacak isimlerle Cumartesi günü partinin Genel Merkezi’nde gerçekleştireceği toplantı ile brifing verecek. HDP kongresine Cezayir İşçi Partisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Fas Birleşik Sosyalist Partisi, Tunus Halkım Akımı Partisi, Filistin Ulusal Girişim Hareketi, Lübnan Komünist Partisi, Mısır Sosyalist Halk Koalisyonu, Ürdün Arap Kadınları, DKY Ortadoğu Kuzey Afrika Sözcüsü/Fas İnsan Hakları Örgütü, Filistin Kadın Komiteleri, Ürdün Halkın Demokratik Partisi, BM Kadın Bölgesel Grubu Üyesi Cezayir Kadın Gözlemevi, Adalet Derneği ve Yemen Eski BM Barış Elçisi, Mısır Adalet Bakanlığı Danışmanı ve Avukatlar Birliği, Ürdün Halkın Birliği Partisi ve Kuveyt İlerici Partisi katılacak.

Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Hizbî Zehmetkêş, Hizbî şûî Kûrdîstan, Bizûtneweyê Rizgari Demokrati Kurdistan, Goran Hareketi ve birçok parlamenterin de katılacağı öğrenildi. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.