HDP’den AİHM kararı sonrası çağrı: Demirtaş ve Yüksekdağ’ı serbest bırakın

HDP’den AİHM kararı sonrası çağrı: Demirtaş ve Yüksekdağ’ı serbest bırakın
Yayınlama: 06.06.2023

AİHM’in Türkiye hakkında verdiği ihlal kararı sonrası HDP, “Başta Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere rehin olan bütün arkadaşlarımızı serbest bırakın!” çağrısı yaptı. Beştaş da “Son karar, hukukun uygulanması için alarm zilidir” açıklamasında bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), tutuklu bulunan eski HDP Genel Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’nın başvurusunu karara bağlayarak Türkiye için ihlal kararı vermesi sonrası HDP’den “Başta Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere rehin olan bütün arkadaşlarımızı serbest bırakın!” çağrısı yapıldı.

Tutuklu bulunan eski HDP Genel Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’nın başvurusunu karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin 4. fırkasını ihlal ettiğine hükmetti. AİHM, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın iç hukukta tutukluluklarına itiraz süreçleriyle ilgili ‘hak ihlaline’ uğradıkları kararı verdi.

HDP Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş da sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yaparak “Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında da verilen bu son ihlal kararı, hukukun derhal uygulanması için alarm zilidir. Milyonlarca yurttaşın iradesi olan Demirtaş’ı, Yüksekdağ’ı cezaevinde tutmak milyonların iradesini tanımamaktır” ifadelerine yer verdi.

‘DEMİRTAŞ’IN SUÇSUZLUĞU AİHM TARAFINDAN DEFALARCA TESCİLLENDİ’

Beştaş’ın paylaşımı şu şekilde:

“AİHM Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında yine ihlal kararı verdi. Çünkü Türkiye Yüksekdağ ve Demirtaş’ı Cezaevinde rehin tutarak kesintisiz hukuku yok sayıyor… Büyük Daire Kararı dahil derhal Beraat kararı verilmesi gerektiği, serbest bırakılmalarına dair çağrılar dikkate alınmıyor. Bu ihlal kararlarına ve Bakanlar Komitesi çağrılarına rağmen rehine siyasetinin devam ettirilmesi iktidarın kendi siyasi bekası uğruna hak ihlalinde ve siyasi tutumda ısrardır. “Katil” denilerek hedef gösterilen, Saray bahçesinde “idam” sloganları ile linç ettirilmek istenen Demirtaş’ın suçsuzluğu AİHM tarafından defalarca tescillendi. Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında da verilen bu son ihlal kararı, hukukun derhal uygulanması için alarm zilidir. Milyonlarca yurttaşın iradesi olan Demirtaş’ı, Yüksekdağ’ı cezaevinde tutmak milyonların iradesini tanımamaktır. Bir an aklınızdan çıkarmayın; Ne #SelahattinDemirtaş ne de #FigenYüksekdağ yalnız değildir.”

‘YARGI KARARLARINI UYGULAMADIĞINIZ HER GÜN SUÇ İŞLİYORSUNUZ’

AİHM’in kararı sonrası HDP, sosyal medya hesaplarından bir paylaşımda bulundu. “Başta Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere rehin olan bütün arkadaşlarımızı serbest bırakın!” çağrısı yapılan paylaşım şöyle:

“AİHM rehin tutulan önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile ilgili bir kez daha hak ihlali kararı verdi. Yargı kararlarını uygulamadığınız her gün suç işliyorsunuz. AİHM kararlarını uygulayın, başta Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere rehin olan bütün arkadaşlarımızı serbest bırakın!”