HDP’li dört eş başkan hakkında 20’şer yıl istemiyle dava açıldı

HDP’li dört eş başkan hakkında 20’şer yıl istemiyle dava açıldı
Yayınlama: 20.11.2020

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen ile Yenişehir İlçe Eş Başkanları Sızıcı ve Kaya hakkında 20’şer yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Parti binasına düzenlenen baskınla gözaltına alınarak tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen  ile Yenişehir İlçe Eş Başkanları Remziye Sızıcı ve Kasım Kaya hakkında yürütülen soruşturmanın ardından iddianame hazırlandı. İddianamede 4 eş başkanın “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 8 yıl 6 ay ile 20 yıl arası değişen hapis cezalarıyla cezalandırılması isteniyor.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, merkez Sur ilçesi Dağkapı Semti Fiskaya mevkiinde 19 Ekim’de PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterini astığı iddia edilen Abdullah M., Serhat K. ve ismi belirtilmeyen üçüncü bir şahsın temin ettikleri malzemelerle HDP Yenişehir ilçe binasında buluştukları, buradan taksiyle olay yerine giderek posterleri astıkları, buradan ayrılarak malzemeleri HDP il binasına bıraktıkları tespit edildiği ileri sürüldü.

Olaydan 3 gün sonra HDP il ve ilçe binasında yapılan aramalarda, örgüt propagandası yapılacak materyallerin ele geçirildiği öne sürülen iddianamede, Öcalan’ın posterini astığı ve HDP’ye bırakıldığı iddia edilen ve operasyonun yapılmasına, eş başkanların tutuklanmasına neden olan malzemenin akıbetine ilişkin ise bilgi yer almadı.

ETKİNLİKLER SUÇLAMA KONUSU YAPILDI

Eş başkanlara, katıldığı cenaze, taziye, etkinlik, basın açıklamaları, destek ziyaretlerinin yer aldığı 20 etkinliğin ve birleştirilen dosyalardaki suçlamaların yöneltildiği iddianamede, şu değerlendirme yapıldı: “Şüpheliler bahsi geçen dokümanlarla ilgilerinin bulunmadığını beyan etse de HDP yöneticileri olmaları sebebiyle anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘siyasi faaliyette bulunmanın kötüye kullanımını yasaklaması’ da nazara alındığında sorumlulukları bulunmaktadır. Yönetici konumunda bulunan şüphelilerin kamuya açık olan, siyasi parti binası olarak kullanılan koridorlarına ve odalarının duvarlarına asılan teröristlerin fotoğraflarından haberleri olmadığı düşünülemez. Şüphelilerin, terör örgütünün hiyerarşik gücünün emri altında hareket ettiği ve bu kapsamda suç işlediği anlaşılmıştır.”

20 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

Alökmen ve Ceylan ayrı, Sızıcı ve Kaya için ayrı hazırlanan iddianamelerde, 4 eş başkanın “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla ayrı ayrı 8 yıl 6 ay ile 20 yıl arası değişen hapis cezalarıyla cezalandırılması istendi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.