HDP’li Feleknas Uca, Cezaevindeki hak ihlalini Adalet Bakanına sordu

HDP’li Feleknas Uca, Cezaevindeki hak ihlalini Adalet Bakanına sordu
Yayınlama: 21.08.2020

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Isparta’nın Bandırma İlçesi 1 No’lu Cezaevinde bulunan siyasi tutuklunun yaşadığı hak ihlallerni Adalet Bakanı Gül’e sordu.

Uca, ‘Bandırma 1 No.lu T Tipi Kapalı Cezaevinde geçirdiği disiplin soruşturmaları sonucu şartlı salıverilmesi iptal edilen Siyasi mahpus Cüneyt Gül, geçirdiği soruşturmaların ardından Isparta E Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edilmiş ve pandemi sebebiyle sevk edildiği cezaevindeki karantina koğuşunda 15 gün kalması gerekirken, 21 gün tutulmuş. Cüneyt Gül, dört kişilik koğuşa geçişi yapıldıktan sonra ise ayakta sayımı kabul etmediği için havalandırmada 7 gardiyanın saldırısına uğramış ve hakkında tekrar disiplin soruşturması açılarak tek kişilik hücreye konmuştur. Gül’ün avukatının aktardığı bilgilere göre; Gül uğradığı işkence sonucu bir elini ve ayağını kullanamamaktadır.  Tüm bunlara ek olarak, Gül’ün ailesi ile telefon görüş hakkı da dahil olmak üzere tüm iletişim hakları engellenmektedir. Cüneyt Gül yaşadığı hak ihlallerinin son bulması için 6 Ağustos tarihinde açlık grevine başlamış ve bir hafta önce grevini sonlandırmıştır. Ancak Gül’ün şu an avukatı ile görüşme hakkı da engellenmiş durumda’ diyerek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’le soru önergesi yöneltti.

HDP’li Uca’nın soru önergesi şöyle:

  • Cüneyt Gül’e, Isparta E Tipi Kapalı Cezaevinde, gardiyanlar tarafından işkence edilmiş midir? Bu saldırıyı gerçekleştiren gardiyanlarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa, nedeni nedir?
  • Cüneyt Gül, karantina süresi olan 15 günün sonunda neden karantinadan çıkarılmamıştır? 21 gün tek kişilik koğuşta karantinada tutulmasının sebebi nedir?
  • Prosedür ve disiplin teammülleri gereği her koşulda açık tutulması gereken asgari iletişim kanallarının kapatılması ile avukat görüşünün engellenmesinin hukuki dayanağı nedir?
  • CPT, Türkiye’deki cezaevlerinde kötü muamele ve işkence tespit etmiş ve Türkiye Hükümetini bunu sonlandırması için uyarmıştır. CPT’nin bu uyarısı dikkate alınmış mıdır? İşkence ve kötü muameleyi sonlandırmak için ne tür adımlar atılmıştır? Mahpuslara işkence ve kötü muamelede bulunan kişiler hakkında süren soruşturma mevcut mudur?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.