Hava saldırıları ardından Şengal’i ziyaret eden HDP’li heyet, “Şengal halkımızın yanındayız” mesajı verdi.

Türkiye’nin Şengal, Mexmur ve Dêrik saldırıları sonrasında Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) 4 milletvekilinin de bulunduğu bir heyet, Şengal’i ziyaret etti. Roj News’te yer alan habere göre HDP heyeti, Şengal’de Özerk Yönetim tarafından karşılandı.

HDP heyeti, Êzidîleri ve birçok kurumu ziyaret etti. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca’nın yanı sıra heyette HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş yer altı.

Ziyarette konuşan HDP’li Feleknas Uca, “3 Ağustos 2014’te DAİŞ Şengal’de halkımıza saldırdı. Yaklaşık 3 bin kişi Kuzey Kürdistan’a göç etti. Êzidî halkımızı halkı tarafından karşılandı ve bugün bazı ailelerimiz hala Kuzey’de yaşıyor, bazıları ise geri döndü. DAİŞ çetelerinin saldırısından sonra Şengal’in yeniden inşasının başladığını görüyoruz. Özerk Yönetim, kadın meclisleri, gençlik ve özsavunma meclisleri yeniden inşa edildi.

Şengal’de Ferman’dan sonra da güçlü bir şekilde yaşam devam ediyor. Sengal’deki yeniden inşadan dolayı binlerce insanımız geri topraklarına döndü” diye belirtti.

‘ŞENGAL HALKI HEDEF ALINDI’

Türkiye’nin Şengal’e yönelik saldırılarına dikkat çeken Uca, “2017’den beri Türk devleti Şengal’e yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılarda bir yandan hastaneleri bir yandan Êzidîlerin önderlerini bir yandan da Şengal halkını hedef aldı. 1 Şubat’ta Şengal’de 21 noktaya yapılan saldırılarla Êzidî halkını bir kez daha Fermandan geçirmek ve halkı parçalamak istediler” ifadelerini kullandı.

‘ŞENGAL HALKININ YANINDAYIZ’

Dayanışma duygularını da ileten Uca şöyle konuştu: “En başından beri Kuzey Kürdistan halkı ve HDP olarak Şengal’in özerkliği için mücadelemizi sürdürüyoruz. Aynı zamanda Kuzey Kürdistan’daki Özgür Kadın Hareketi ve tüm örgütlerimiz Şengal’deki halkımızın yanındadır. Heyetimiz Kuzey Kürdistan halkı adına Şengal’e geldi. Burada şunu söylemek istiyoruz: Kuzey Kürdistan halkı olarak Şengal halkımızın yanındayız ve bu saldırılara karşı sessiz kalmayacağız. Êzidîlere yönelik yapılan bu saldırıları Ferman ve kırım olarak tanımlıyoruz.

SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Şengal’e yönelik saldırılardan sonra bazı kişiler Erdoğan’la görüştü. Biz de katliamdan geçen yaralanan ve şehit düşen Êzidî halkımızın yanına geldik. Şengal’de halkın acılarını ve yaralarını birlikte sarmak istedik. Şengal’e yönelik yapılan saldırılara karşı olduğumuzu ve sessiz kalmayacağımızı burada bir kez daha belirtmek istiyoruz. Saldırılarla Êzidî halkımızı iradesiz bırakılıp, halkı köle yapmak istiyorlar. Êzidî halkı şimdi gibi güçlü ve örgütlü olmuş olsaydı 3 Ağustos’ta yaşanan acıları yaşamazdık.”

 ‘BİRLİĞİMİZ BOZAMAYACAKLAR’

Uca’nın ardından konuşan Şengal Özerk Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Riham Hesen ise “Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarının olduğu, Êzidî önderlerinin hedef alındığı bir dönemde Nêçirvan Barzani’nin Türkiye’ye gittiği bir dönemde böylesi önemli bir heyetin Şengal’e gelmesi herkese önemli bir mesaj veriyor. Burada belirtiyoruz ki, bize ne kadar saldırı yapılırsa yapılsın, Türk devleti, Önder Apo’nun düşünceleriyle örgütlenmiş Kuzey, Maxmur, Rojava ve Şengal’deki halkımızın birliğini yok edemeyecektir” şeklinde konuştu.

HDP heyeti, Şengal’de ziyaretlerini sürdürecek.