HDP’li Hüda Kaya, Bakırköy tutukevinde COVİD-19’a yakalanan mahpusların durumunu meclis gündemine taşıdı

HDP’li Hüda Kaya, Bakırköy tutukevinde COVİD-19’a yakalanan mahpusların durumunu meclis gündemine taşıdı
Yayınlama: 20.05.2021

HDP’li Hüda Kaya, Bakırköy tutukevindeki tutukluların yataktan dahi kalkamadıklarını, yüksek ateşleri olmalarına rağmen test yapılmadığını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, ”Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevindeki mahpuslardan, aileleri ve avukatları aracılığıyla alınan bilgilere göre, mahpusların yataktan dahi kalkamadıklarını, yüksek ateşleri olmalarına rağmen test yapılmadığını ve sağlığa erişim haklarının ihlal edildiği iddia edilmektedir” sorusunu yöneltti.

HDP İstanbul Milletveki Hüda Kaya’nın soru önergesi şöyle:

Bakırköy Cezaevi’nde bir koğuşun tamamının Coronavirüse yakalanmasının basına yansıması üzerine cezaevine her hafta Çarşamba günü dâhiliye doktoru gelmeye başlamasına üzerine muayene için tüm koğuş dilekçe vermesine rağmen ancak bir kişinin muayeneye çıkartıldığını belirtilmektedir. Muayeneye çıkan mahpusun koğuşun tüm sıkıntılarını anlatması üzerine dâhiliye doktorunun B4 koğuşunun tamamına test istediğini ancak kurum doktorunun müdahale ederek kurul kararı olmadan test yapamadıklarını ifade etmiştir.

  • Bakırköy Cezaevi koğuşlarında kalan kadın mahpusların iddialarının doğruluğu teyit edilmiş midir? Doğru ise yaşanan bu sağlık hakkı ihlaline ilişkin kurum idaresi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Cezaevinde bulunan ve COVİD-19 belirtileri taşıyan tutuklu ve hükümlülerin, dâhiliye doktorunun test yaptırmalarını söylemesine rağmen, kurum revir doktoru hangi gerekçeyle test yapılmasına müdahalede bulunmuştur? Kurum doktoru bu usulsüz yetkiyi kendi inisiyatifiyle mi ya da cezaevi idaresinin bilgisi dahilinde mi kullanmıştır?
  • Tutuklu ve mahkûmlara test yapılmasına onay veren söz konusu kurul kimlerden oluşmaktadır? Bu kurul üyelerinin kaç tanesi doktordur?
  • Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevinde mahpuslar arasında yayılan pandemi sonucunda ihmaller sebebiyle istenilmeyen ölümler gerçekleşirse bunun sorumlusu sadece kurum doktoru da, cezaevi idaresi de olamayacağına göre, bakanlığınızın tutum ve yaptırımları noktasında ne gibi tedbirler almayı planlıyorsunuz?
  • Cezaevinde kadın mahpuslara ve görevli personele salgına karşı yeterli sayıda hijyen malzemesi verilmekte midir? Bu malzemeler nelerdir ve hangi sıklıkta verilmektedir?
  • Bakırköy Cezaevinde bugüne kadar kaç kadın mahpusa ve kaç görevli personele COVİD-19 testi yapılmıştır? Bu testlerin kaçı pozitif çıkmıştır? COVİD-19 tanısı konulan ve karantinada olan kadın mahpus sayısı kaçtır?
  • Bakırköy Cezaevinde bugüne kadar COVİD-19 tanısı konulan kaç mahpus hastanede tedavi görmektedir? Bu hastalık sebebiyle hayatını kaybeden kaç mahpus ve görevli personel bulunmaktadır?
  • Bakırköy Cezaevinde bugüne kadar COVİD-19 tanısı konulan hasta mahpuslar için ne tür bir tedavi uygulanmaktadır?
  • Bakanlığınızın ve söz konusu Cezaevi İdaresinin koronavirüs salgını kapsamında almış olduğu tedbirler nelerdir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.