HDP’li İpekyüz 2 yıldır kayıp olan Mehmet Bal’ın akıbetini Soylu’ya sordu

HDP’li İpekyüz 2 yıldır kayıp olan Mehmet Bal’ın akıbetini Soylu’ya sordu
Yayınlama: 24.01.2022

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, iki yıldır kayıp olan Mehmet Bal’ın akıbetini meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekili Necdet İpekyüz, Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Samanyolu köyünden cezaevindeki oğlunu görmek için 24 Ocak 2020’de Batman’dan İstanbul’a giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Bal’ın akıbetini İçişleri Bakanı Süleyman Soyluya sordu.

HDP’li İpekyüz’ün içişleri Bakanı Soylu’ya yönelttiği soru önergesi şöyle:

”Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Samanyolu köyünden cezaevindeki oğlunu görmek için 24 Ocak 2020’de Batman’dan İstanbul’a giden, aynı gün oğlunu ziyaret ettikten sonra Bağcılar’da bulunan akrabalarıyla görüşen Mehmet Bal’dan 2 yıldır haber alınamamaktadır. Polis ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına kayıp başvurusunda bulunan ailenin çabaları ise sonuçsuz kalmıştır.

Başvuru sonrası arama çalışmaları başlatılan Bal’ın son olarak Eminönü İskelesi’nden Kadıköy vapuruna bindiği anlara dair MOBESE kayıtları ortaya çıkmış,buradan nereye gittiği belirlenememiştir. Ailenin Bal’ın telefon sinyallerinin araştırılması konusundaki talepler ise sonuçsuz kalmıştır.Basına yansıyan bilgilere göre Bal kaybolduktan bir ay sonra ailesini arayan Rüstem Yılmaz adlı bir kişi, bir hafta önce Bal ile görüştüğünü dile getirmiştir. Aile, durumu polise bildirmiş ancak bu kişinin ifadesi dahi alınmamıştır. Ayrıca Bal ailesinin söz konusu kişinin HTS kayıtlarının incelenmesi yönündeki talebi de yerine getirilmemiştir.”

Başsavcılık, Bal’a dair soruşturmaya ilişkin “takipsizlik” kararı almış, karara dair şu gerekçeler öne sürülmüştür:

Kaçırıldığına, zorla alıkonulduğuna ya da öldürülmüş olabileceğine dair herhangi bir delil veya emareye rastlanılmadığının bildirildiği, kayıp ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması amacıyla GBT Büro Amirliğine gerekli bildirimin yapıldığı ve bu doğrultuda kayıp şahıs ile ilgili arama ve araştırma işlemlerinin yapılmaya devam edildiği, kayıp ihbarında bulunulan sahsın dosya kapsamından reşit ve müeyyiz olduğu, bu aşamada kaybolan şahıs ile ilgili herhangi bir oluşmuş suç veya suçlu bulunmadığı gibi kaybolan sahsın kaçırıldığı veya başkaca suç mağduru olduğuna ilişkin bir iddianın ve delilinde bulunmadığı anlaşılmakla; olay ile ilgili ‘Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına’ kararın müştekiler vekiline ve tebliğine, kararın bir suretinin Adalet Bakanlığı Dış ilişkiler ve Avrupa Birliği genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığına gönderilmesine..”

Bal ailesinin avukatı Ahmet Baran Çelik, savcılığın aldığı kararın yanlış ve soruşturma dosyasında birçok eksik olduğunu ifade etmiştir.Emniyetin aile ile paylaştığı görüntüler eklenmeden dosyanın apar topar kapatıldığını ifade eden Çelik, özenli bir araştırma ve incelemede bulunmadan takipsizlik kararı verilen dosyanın Bal’ın yetişkin olduğu ve muhtemelen kendi isteğiyle aile ile görüşmediğine dair kanılar üzerinden kapatıldığını belirtmiştir.

Ayrıca Mehmet Bal’ın oğlu Ercan Bal, “Karakoldan bize ‘Buraya gelmeyin’, ‘Buraya gelirseniz kovarız sizi’ gibi söylemleri olduğunu iddia etmiştir. Babası kayıp olan ve devletin yetkili mercilerine başvuran birine bunu nasıl, ne hakla söylerler. Ondan sonra bize babamın vapura binerken ki görüntülerini gösterdiler ancak inerken ki görüntüleri yok. Babam vapurdan inmiyor mu? Vapurun içinde hiç mi kamera yok?  Buradan da anlıyoruz ki, devlet üzerine düşen görevi yerine getirmiyor”demiştir.

Bu bağlamda;

  1. Mehmet BAL’a ilişkin soruşturma hangi aşamadadır?
  2. Ercan Bal tarafından ortaya atılan iddialara ilişkin Bakanlığınız tarafından soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır?
  3. Kamera kayıtlarının tamamının aileye gösterilmeme gerekçesi nedir?
  4. Dosyadaki eksik olduğu iddia edilen verilere rağmen dosyanın kapatılma gerekçesi nedir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.