HDP’li İpekyüz’den Sağlık bakanına: Grip aşısı yapan VIP hastalar kimler?

HDP’li İpekyüz’den Sağlık bakanına: Grip aşısı yapan VIP hastalar kimler?
Yayınlama: 03.11.2020

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesinde, grip ve zatürre aşısında öncelik tanınan VIP hastaların kimler dedi.

Halkların Demokratik Partisi Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “İnfluenza (grip) ve Pnömokok (zatürre) aşılarının, Koronavirüs’e karşı direkt koruyucu özelliği olmasa da, akciğer yerleşimli hastalıklara karşı yararlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca basına yansıyan bilgilere göre bu yıl Koronavirüs salgınından dolayı İnfluenza (grip) ve Pnömokok (zatürre) aşılarına diğer yıllara nazaran çok daha fazla talep söz konusudur. Bunların yanı sıra birçok sağlık kuruluşunda ise, grip ve zatürre aşıları için, VIP hastalara öncelik verildiği, kronik hastalığı olanlara öncelik verilmediği de ifade edilmektedir? Söz konusu iddialar için Bakanlığınız tarafından bir soruşturma açılmış mıdır? Bakanlığınız tarafından gerekli aşıların tedarik edilmesi için ne tür tedbirler alınmıştır? Aşıların temin edilmesi için herhangi bir sözleşme imzalanmış mıdır, imzalandıysa, hangi firmalarla imzalanmıştır? İhtiyaç duyulan, il bazında, grip ve zatürre aşısı sayısı kaçtır? Grip ve zatürre aşısı yaptığı iddia edilen, öncelik tanınan, VIP hastalar kimlerdir?” dedi.

İpekyüz’ün soru önergesi şöyle:

Çok hızlı bir şekilde yayılan Koronavirüs salgınından dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı dünya çapında 1 milyonu aşmıştır. Salgın, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’de de hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmektedir. Bu süreçte, kış mevsimine girdiğimiz bu dönemde, Koronavirüs salgını ile beraber grip ve zatürre hastalıklarının da yaygınlaşması beklenmektedir. Kış aylarında Koronavirüs hastalığını mevsimsel hastalıklardan ayırabilmek için, hem erişkinlerde hem de çocuklarda, aşı gibi bağışıklığı güçlendiren uygulamaların zamanında yapılması yararlı olabilmektedir. İnfluenza(grip) ve Pnömokok(zatürre) aşılarının, Koronavirüse karşı direkt koruyucu özelliği olmasa da, akciğer yerleşimli hastalıklara karşı yararlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca basına yansıyan bilgilere göre bu yıl Koronavirüs salgınından dolayı İnfluenza (grip) ve Pnömokok (zatürre) aşılarına diğer yıllara nazaran çok daha fazla talep söz konusudur. Vatandaşların aşının temin edilmesi için aylar öncesinden ilgili sağlık kuruluşlarına başvurdukları buna rağmen İnfluenza (grip) ve pnömokok (zatürre) aşılarının ilgili makamlar tarafından gerekli sürede tedarik edilmediği ve tedarikinin ne zaman yapılacağının belli olmadığı bilgisinin vatandaşlara verildiği söylenmektedir. Bunların yanı sıra birçok sağlık kuruluşunda ise, grip ve zatürre aşıları için, VIP hastalara öncelik verildiği, kronik hastalığı olanlara öncelik verilmediği de ifade edilmektedir?

Bu bağlamda;

Söz konusu iddialar için Bakanlığınız tarafından bir soruşturma açılmış mıdır?
İnfluenza ve Pnömokok aşılarında öncelik verilen; 65 yaş üzerinde olanlar ile böbrek yetmezliği, kalp-damar sistemi rahatsızlığı, şeker, astım, kronik akciğer gibi hastalığı olanların ve hamilelerin toplam sayısı kaçtır? Bunların kaçına aşı yapılmıştır?
Bugün itibariyle sağlık kuruluşlarında toplam kaç kişiye grip ve zatürre aşısı yapılmıştır? İlgili sağlık kuruluşlarından grip ve zatürre aşısı temin edebilen hasta sayısı kaçtır?
Bakanlığınız tarafından gerekli aşıların tedarik edilmesi için ne tür tedbirler alınmıştır?
Aşıların temin edilmesi için herhangi bir sözleşme imzalanmış mıdır, imzalandıysa, hangi firmalarla imzalanmıştır? Sözleşmelerin kapsamı nedir?
İhtiyaç duyulan, il bazında, grip ve zatürre aşısı sayısı kaçtır?
Grip ve zatürre aşısı yaptığı iddia edilen, öncelik tanınan, VIP hastalar kimlerdir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.