HDP’li Necdet İpekyüz, DEDAŞ’ın yurttaşlara kestiği yüksek faturaları meclise taşıdı

HDP’li Necdet İpekyüz, DEDAŞ’ın yurttaşlara kestiği yüksek faturaları meclise taşıdı
Yayınlama: 08.01.2022

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, DEDAŞ’ın yurttaşlara gönderdiği yüksek miktardaki faturaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekili Necdet İpekyüz, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt ve Urfa’da elektrik dağıtım işinin verildiği Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ), Mardin’in Nusaybin başta olmak üzere birçok kentte EPDK’nin kararını fırsata çevirerek, yurttaşlara yüklü miktarlarda faturalar göndermesini meclis gündemine taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘in yanıtlaması üzerine soru önergesi yöneltti.

İpekyüz’ün önergesi şöyle: Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt ve Urfa’da elektrik dağıtım işini üstlenen Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) ile ilgili bakanlığınıza önceden yönlendirilmiş soru önergeleri bulunmakla birlikte gerek meclis kürsüsünde, gerek basın açıklamalarında, gerekse yerellerde birçok milletvekili ve yerel halk tarafından yıllardır sayısız sorun ve şikayet tarafınıza iletilmiş birçoğu basına yansımıştır.

Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olmak üzere 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarı için yüzde 52, 150 kilovatsaat üstü tüketim miktarı için ise yüzde 127 zam gerçekleştirilmiştir.

1 Ocak 2022 itibariyle, elektrik kullanımına getirilen zamların ardından DEDAŞ’ın faturalandırmalarıyla ilgili yeni bir sorun daha basına yansımıştır. Basında bulunan ve tarafımıza iletilen bilgilere göre DEDAŞ, 2 aydır fatura göndermediği yurttaşlara zam sonrası yeni tarife üzerinden gönderdiği faturalarda, 2 aylık kullanımı 2022 senesi içinde 1-6 günlük kullanımlar olarak göstermiş ve yeni tarife üzerinden fahiş fiyatlandırmıştır.

Yine basına yansıyan bilgilere göre, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt ve Urfa’da elektrik dağıtım işinin verildiği Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ), Mardin’in Nusaybin başta olmak üzere birçok ilçesinde, sayaçları elektrik direklerinin üzerine çıkarılan mahallelerde DEDAŞ’ın 2 aydır fatura göndermediği binlerce tüketiciye toplam kullanımları yeni zam oranları ile yansıtılmıştır. 2022 Ocak ayı itibari ile faturaları kesmeye başlayan DEDAŞ, biriken kullanım miktarlarının kimilerini 1 günlük kimilerini de 6 günlük göstermiştir.

Örneğin, Nusaybin’in Yeşilkent Mahallesi’nde bir aboneye 94,200 kilovatsaatlik kullanım miktarı için 900,10 TL’lik bir fatura kesildiği bilgisi basında yer bulan iddialardandır. Abone uzun yıllardır aktif kullanıcı olmasına rağmen faturada ilk endeks okuma tarihi 31 Aralık 2021’de kullanım miktarı sıfır, son endeks okuma tarihi ise 5 Ocak 2022 kullanım miktarı 94,200 olarak yansıtıldığı iddialar arasındadır. Dolayısıyla, bu abonenin 2 aylık tüketim miktarı, DEDAŞ’ın uygulaması nedeniyle yüzde 52 zamlı olarak faturaya işlenmiştir.

Yine aynı habere göre, aynı mahallede bin 490,90 TL fatura gönderilen bir başka abonenin kullanım miktarı ise, 725 kilovatsaat olarak yansıtılmış ve abonenin 725 kilovatsaatlik kullanımının tamamını bir günde yaptığı faturaya yansıtılırken, ilk endeks okuma tarihi 4 Ocak 2022’de sıfır, son endeks okuma tarihi ise 5 Ocak 2022’de 725 kilovatsaat olarak faturalandırılmıştır. Böylece 150 kilovatsaatin üzerinde kullanım miktarı nedeniyle abonenin faturası yüzde 127 zam üzerinden kesilmiştir.

Tarafımıza aktarılan bilgilere göre benzer şekilde birçok aboneye aynı gün içinde benzer faturalar gönderilmiştir. DEDAŞ ile iletişime geçen yurttaşlar, DEDAŞ’ın Mardin ve Nusaybin’deki yetkililerinin “Yeni sayaçlarda sistem merkezden doğrudan kontrol yaparak, faturayı hazırlıyor. Sayaçlara bakmak gibi bir durumumuz yok. DEDAŞ genel merkezine itirazlarınızı yapabilirsiniz” şeklinde cevap verdiğini aktarmıştır.

Bu bağlamda;

  1. DEDAŞ’a dair bakanlığınıza yönlendirilen ve basına yansıyan şikayetler ve talepler doğrultusunda bugüne kadar hangi soruşturma ve araştırmalar gerçekleştirilmiştir ve ne gibi bulgular elde edilmiştir?
  2. Resmi Gazete ile 1 Ocak 2022 itibariyle yürürlüğe giren ilgili zamlar bu tarihten önceki kullanımların fiyatlandırılması için de geçerli midir?
  3. Elektrik dağıtım şirketlerine yeni fiyatlandırma prosedürü ile ilgili nasıl bir bilgilendirme yapılmıştır?
  4. DEDAŞ neye dayanarak önergede bulunan ve ekte görseli sunulmuş faturaları kesebilmiştir?
  5. DEDAŞ’ın elektrik dağıtımından sorumlu olduğu birçok yerleşim yerinde sayaçlar abonelerin erişemeyeceği ve kontrol edemeyeceği şekilde muhafaza edilmektedir. Bu uygulamanın gerekçesi nedir? Farklı illerde örnekleri var mıdır?
  6. Yurttaşların elektrik sayaçlarının erişebilecekleri ve kullanım miktarlarını takip edebilecekleri bir şekilde yerleştirilmesine yönelik talepleri dikkate alınmakta mıdır?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.