HDP’li Semra Güzel, “Hangi dinlerde taziyeler engellenmektedir?”

HDP’li Semra Güzel, “Hangi dinlerde taziyeler engellenmektedir?”
Yayınlama: 28.04.2021

Silvan’da HPG’li Şehnaz Okşamak için kurulan taziyeye düzenlenen baskını Meclis gündemine taşıyan HDP’li Semra Güzel, “Hangi dinlerde taziyeler engellenmektedir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, yaşamını yitiren HPG’li Şehnaz Okşamak için Silvan’da açılan taziyeye, jandarmalar tarafından baskın düzenlenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Güzel, 25 Eylül 2020 tarihinde yaşamını yitiren HPG’li Şehnaz Okşamak için Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde açık alanda taziye düzenlendiğini, 20 Nisan 2021 tarihinde taziyeye jandarma tarafından zırhlı araçlarla baskın yapıldığını, açık alandaki sandalyelerin toplatıldığını ve taziyeye gelen bazı yurttaşların ifadelerinin alındığını kaydetti. Askerlerin aile fertlerine tehdit ve hakaretlerde bulunduğunu paylaşan Güzel, ayrıca jandarma karakol komutanının taziyeye katılan yurttaşlara, “burada bir horoz varsa o da benim, ötecek biri varsa o da benim” şeklindeki ifadelerini hatırlattı.

Güzel, ayrıca taziye yerinde ifadesi alınan beş kişinin daha sonra tekrar jandarma karakoluna çağırılarak, pandemi tedbirlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle toplamda 7 bin TL para cezasına çarptırıldığını belirtti.

SORULAR

Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Toplumsal açıdan büyük infiale neden olan, hukuku ve kültürel değerleri ayaklar altına alan bu uygulamalardan Bakanlığınızın birinci derecede sorumlu olduğunun farkında mısınız?

  • Cenazelerin defin ve taziye işlemlerinin bu denli insanlık dışı düzeyde zorlaştırılması özel bir politikanın sonucu mudur?
  • Cenazelere ve ailelere yönelik işkence boyutuna varan bu uygulamalar toplumsal barışı tehdit etmekte midir?
  • Hangi dinlerde taziyeler engellenmektedir?
  • Açık alanda taziye kabul etmek yasak mıdır? Bu yasak her hafta yüzlerce kişi ile fiziki mesafe kurallarını ihlal ederek cenaze namazına katılan iktidar yetkilileri ve tebaları için de geçerli midir?
  • Açık alanda taziyeye katılmanın pandemi kapsamında alınan tedbirleri ihlal ettiğine dair resmi bir genelge mevcut mudur? Açık alanda taziyeye katılan yurttaşlara kesilen keyfi para cezaları iptal edilecek midir? İktidar yetkilileri ile kılınan cenaze namazlarında kaç kişiye pandemi kurallarını ihlal nedeniyle para cezası verilmiştir?
  • Taziyeye baskın yapan karakol komutanı ‘burada bir horoz varsa o da benim, ötecek biri varsa o da benim’ şeklindeki ifadelerle ne anlatmak istemektedir? Jandarma üyelerine psikolojik destek verilmekte midir?” (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.