HDP’li Şevin Coşkun’dan Gülistan Doku için Meclis araştırma komisyonu talebi

HDP’li Şevin Coşkun’dan Gülistan Doku için Meclis araştırma komisyonu talebi
Yayınlama: 05.01.2023

Dersim’de 5 Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2. Sınıf öğrencisi Gülistan Doku için HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun Meclis araştırma komisyonunun kurulmasını talep etti.

Doku’nun akıbetinin üç yıldır ortaya çıkmamış olması; soruşturma sürecinin hızlı, etkin ve şeffaf yürütülmemiş olmasından bağımsız değildir denilen önergede şu ifadelere yer verildi: “Gülistan Doku, 5 Ocak 2020’de Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi iken kaybolmuştur. Bin 91 gündür haber alınamayan Doku’nun en son Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü yakınlarında görüldüğüne ihbar yapılmış ancak yapılan arama çalışmaları, sonuçsuz kalmış ve 18 Ağustos 2020’de sonlandırılmıştır. Doku’nun kaybolması ile ilgi önemli bir husus Tunceli’de görev yapan bir polisin oğlu olarak bilinen ve harp akademisi mezunu olan Rus asıllı Zaynal Abakarov ilen olan arkadaşlığıdır. Abarakov, Doku’yu darp etmiş, bir minibüse bindirmiş ve daha sonra kayıp ilanını veren kişi olmuştur. Doku’nun kaybolmasından 5 gün sonra 10 Ocak 2020’de Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmanın baş şüphelisi Zainal Abarakov, gözaltına alınmasına karşın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Ancak “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçuyla soruşturma kapsamına şüpheli sıfatını taşıyan Abarakov’un altı aydır adli kontrol kararına uymadığı, polis merkezine imza atmaya gitmediği, yurtdışına kaçıp kaçmadığının bilinmediği, adresinde bulunamadığı bilinmektedir.  Ancak adli kontrol tedbirini ihlal etmesine rağmen hakkında yakalama kararı verilmiştir.

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun HTS kayıtlarına ulaşılamıyor olması, her tarafının yoğun güvenlik önlemleri altında olan ve 24 saat mobese kameralarıyla izlenen Tunceli gibi bir kentte kaybolması ve hâlâ bulunmamış olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Doku’nun akıbetinin üç yıldır ortaya çıkmamış olması; soruşturma sürecinin hızlı, etkin ve şeffaf yürütülmemiş olmasından bağımsız değildir.

Gülistan Doku’nun akıbetine ilişkin ailesi, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve aktivistler bu süreçte; etkin ve şeffaf bir soruşturmanın yürütülmesi için çağrıda bulunmuştur. Ancak yapılan çağrıların yanıtsız kalması üzerine ailesinin 22 Şubat 2022’de Meclis’in önünde yapmak istediği açıklama engellenmiştir. Adalet arayışları devam eden Gülistan Doku’nun ailesi, Adalet Bakanı ile görüşmek istedi ancak annesi Bedriye Doku, babası Halit Doku ve ablası Aygül Doku Adalet Bakanlığı önünde engellenmiş, gözaltına alınmıştır. Ne yazık ki Doku ailesinin adalet arayışı bir kez daha sonuçsuz kalmıştır.”