HDP’li Uca’dan Kayyımlara ilişkin soru önergesi

HDP’li Uca’dan Kayyımlara ilişkin soru önergesi
Yayınlama: 21.05.2020

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Kayyımlarla ilgili Cumhur Başkanı yardımcısı Fuat Oktay’a soru Önergesi Sundu.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkan yardımcısı ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, ”31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerin ardından19 Ağustos 2019 tarihinde ilk olarak Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmış, devam eden süreçte ise Nusaybin, Yüksekova, Hakkâri gibi çok sayıda belediyemize el koyulmuştur. COVİD-19 salgını nedeniyle halk sağlığının ciddi tehdit altında olduğu bu dönemde ise, Batman, Ergani, Güroymak, Altınova, Halfeli, Silvan, Siirt, Erentepe, Eğil, Baykan, Iğdır, Lice ve Kurtalan belediyelerimize kayyım atanarak başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarının iradesi bir kez daha yok sayılmıştır. Üstelik Belediyelerimize atanan Kayyımların; halkın ihtiyaçlarına yönelik var olan hizmetleri engellemekten ve ranta, israfa ve hukuksuzluğa dayalı uygulamalarından başka icraatlarının olmadığı da ortadır” dedi.

HDP’li Felek Nas Uca’ın Kayyımlarla ilgili Cumhur Başkanı yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergesi şöyle:

  1. Seçme ve seçilme hakkıyla demokratik temsil ilkelerine aykırılık oluşturan kayyım atamaları Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve Belediyeler Kanununa uygun mudur?
  2. Tüm dünyada Koronavirüse karşı ilaç ve aşı bulmak için etkili çalışmalar yürütülürken, Türkiye’de salgınla mücadele eden belediyelerin çalışmalarının engellenmesi, kamu sağlığının tehlikeye atılmasının gerekçesi nedir?
  3. Kayyım atanan belediyelerimizde, salgınla mücadele konusunda çok dilli bilgilendirme çalışmaları neden durdurulmuştur?
  4. Batman Belediyesine bağlı, kadın kurumlarını bünyesinde barındıran ve misyonu kadın sorunlarına odaklanmak olan bir pozisyona kayyım tarafından kadın olan müdür görevden alınmış ve yerine bir erkek atanmıştır. Bu atamanın amacı nedir? Bunun kadınlara ve kadınların sorunlarına ne gibi bir faydası olacağı düşünülmüştür?
  5. Belediyelerimiz bünyesinde salgınla mücadele kapsamında Kriz Masası kurulmuş ve Acil Eylem Planı oluşturulmuştur. Kayyımla birlikte bu çalışmaların sekteye uğratılmasının yurttaşlara nasıl bir faydası olmuştur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.