HEDEP’li vekillerden Batman Kayyımı’na ilişkin ortak önerge: Kültür kırımı, usulsüzlük ve yolsuzluklar var

HEDEP’li vekillerden Batman Kayyımı’na ilişkin ortak önerge: Kültür kırımı, usulsüzlük ve yolsuzluklar var
Yayınlama: 19.10.2023

HEDEP Batman Milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Zeynep Oduncu ile DBP Eş Genel Başkanı ve Batman Milletvekili Keskin Bayındır, kayyım ile yönetilen Batman Belediyesi’nin icraatlarına ilişkin meclis araştırma komisyonu kurulması amacıyla önerge verdi.

Tiryaki, Oduncu ve Bayındır tarafından verilen ortak önergede, “31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Batman’da oyların %66,03’ünü alan Halkların Demokratik Partisi seçimi kazanarak göreve başlamış ancak 23 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca Batman Belediyesine kayyım görevlendirilmiştir.

24 Mart 2020 tarihinden itibaren Batman Belediyesinde kayyım olarak görev yapmış olan Hulusi Şahin ve Ekrem Cenalp dönemlerinde pek çok hukuksuzluk, usulsüzlük ve yolsuzluk ortaya çıkmıştır.


Üç buçuk yıllık bir süre içerisinde; pandemi yasaklarının devam ettiği Ramazan ayında “düzenlenecek etkinlikler” için 500 bin liralık ihale yapılmış, ihalenin 2018 Genel Seçimlerinde AKP’den Batman Milletvekili aday adayı olan Mekan Görük’e verildiği ortaya çıkmıştır. Belediyenin özel kalem müdürlüğüne AKP Siirt İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Hamit Bedük getirilmiştir. Bir kısmı müdürlük görevi yürüten 140 personelin çalışma yerleri değiştirilmiş; koltuk değnekleri olmadan yürüyemeyen bir işçi “süpürgeci” olarak temizlik işlerinde, Sosyologlar ise mezarlık temizliğinde görevlendirilmiştir.

Deniz olmayan Batman’da Sedat Gündüz isimli bir kişi Deniz Ulaştırma İşletme mühendisi olarak işe alınmıştır. 6 milyon 283 bin maliyetli İl Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binasının yapımı kayyımlarca üstlenilmiş, zabıtaların kullanması amacıyla alınan motosikletler emniyete hibe edilmiştir. Batman Üniversitesi Ek Hizmet binası, Gençlik Spor Müdürlüğü Spor Tesislerinin bakım ve onarımları Batman Belediyesi bütçesinden karşılanmıştır. Kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen 160 bin metrekarelik bir alanı kapsayan cami-külliyenin yapımına ruhsatsız olarak devam edilmiştir. Belediye web sitesinden Kürtçe dil seçeneği ve yaya geçitlerinde bulunan ve Kürtçe ve Türkçe “Önce yaya- Pêşî Peya” yazılı ikonlardan Kürtçe olanlar kaldırılmış, Dilbilimci Zana Farqînî işten çıkarılmıştır. Yılmaz Güney Sineması önce atıl bırakılmış sonra sinemanın süs havuzuna çevrilmesi kararı alınmıştır.

Kine Em Parkında bulunan Kürt şair ve yazar Cegerxwîn’in büstü kaldırılmış, Dengbej Kültür Evi’nin faaliyetleri durdurulmuştur. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne erkek müdür atanmış, SELİS Kadın Danışma Merkezinde görevli sosyolog park ve bahçelerde görevlendirilmiş, SELİS Kadın Danışma Merkezi kapatılmıştır. Daha sonra gelen tepkiler üzerine iptal edilse de 635 milyon değer biçilen Batman Park AVM, 150 milyona AKP Batman İl Başkanı Akif Gür’ün de yönetiminde bulunduğu Golden Park A.Ş’ye satılmıştır. Belediye imar planında eğitim alanı olarak yer alan 303/1 no’lu 14 dönümlük arazi ile belediye hizmet alanı olarak belirlenmiş olan Alkami, 3052/2 parselde bulunan üç buçuk dönümlük alanlar ticaret + konut imarlı arsalara dönüştürülerek satılmıştır. Yine aralarında sosyal donatı alanının da bulunduğu 11 taşınmaza ek olarak 116 esnafın bulunduğu 46 dönümlük Buğday Pazarı da satışa çıkarılmıştır. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının 21 Ağustos günü güncellediği verilere göre vadesi gelmiş 336 milyon 56 bin liralık borç ile Türkiye’nin en borçlu beş belediyesi arasında yer alan Batman Belediyesinin borçlarının vadesi gelmemiş olanlarla birlikte bir milyar liraya ulaştığı tahmin edilmektedir.


2016 yılından beri Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde olağan bir uygulama haline gelmiş, salt irade gaspı olarak değerlendirilecek noktayı çoktan geçerek bir kent, kültür kırımı aparatına dönüşmüş olan Kayyım görevlendirmeleri ve icraatlarının meydana getirdiği sosyolojik, ekonomik, siyasi yıkımın tüm yönleriyle ortaya konarak sorunu oluşturan bütün unsur ve aktörleri kapsayacak bir değişikliğin sağlanması TBMM’nin yükümlülüğüdür.” İfadelerine yer verildi.