Hollanda’dan Vatandaşlarına uyarı: ‘Derhal Kürdistan’ı terk edin’

Hollanda’dan Vatandaşlarına uyarı:  ‘Derhal Kürdistan’ı terk edin’
Yayınlama: 13.04.2024

İran’ın İsrail’e ‘her an’ saldırabileceği iddiası üzerine bölgeye seyahat uyarısı yapıp elçiliklerini kapatan ülkelere Hollanda da eklendi. Hollanda Dışişleri, ABD üslerinin bulunduğu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne de seyahat uyarısı yaptı.

İran’ın Şam Büyükelçiliği’ne İsrail tarafından 1 Nisan’da düzenlenen saldırıya kısa süre içinde misilleme yapacağına dair Amerikan istihbaratına dayandırılan haberler üzerine bölgeye seyahat uyarısı yapan ve elçiliklerinde önlem alan ülkelere Hollanda da katıldı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in yanı sıra Amerikan üslerine ev sahipliği yapan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) de seyahat uyarısında bulundu. Bakanlık, IKBY’nin başkenti Erbil’deki konsolosluğunun faaliyetlerini de geçici olarak askıya aldı.

TURUNCU KODU UYARI

Bakanlıktan yapılan “turuncu” kodlu uyarıda, İsrail ve IKBY’deki Hollanda vatandaşlarına buraları derhal terk etme tavsiyesi yer aldı. Hollanda Dışişleri, planlanan seyahatlerin de zorunlu haller dışında ertelenmesini istedi.

ERBİL KONSOLOSLUĞUNDA YENİ VİZE RANDEVULARI VERİLECEK

Hollanda Dışişleri, İran’ın başkenti Tahran’daki büyükelçiliğin yanı sıra Erbil konsolosluğunun da sivillerin girişine geçici olarak kapatıldığı bilgisini verdi. Diplomatik temsilciliklerin pazar günü de kapalı olacağı belirtildi. Bu karardan vize başvurusu yapanların etkilenmesinin beklendiği, randevuları iptal edilen kişilere yeni randevu verileceği aktarıldı.

Açıklamada, İsrail’in Suriye’deki İran Büyükelçiliği’ne hava saldırısına misilleme olarak “İsrail ve Irak’ta hem roket saldırıları hem de terör saldırıları düzenlenmesi açısından artan bir risk” görüldüğü vurgulandı.

HAMANEY ‘CEZALANDIRILACAK’ DEMİŞTİ

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, ramazan bayramının ilk gününde yaptığı konuşmada, iki üst düzey Devrim Muhafızları yetkilisinin de öldürüldüğü saldırı nedeniyle “Siyonist rejimin cezalandırılması gerektiğini ve cezalandırılacağını” söylemişti. Amerikan basınında önceki gün yayımlanan haberlerde İran’ın kendisinin veya vekillerinin “24 ila48 saat içinde” saldırı düzenlemeye hazırlandığı iddia edilmişti. ABD Başkanı Joe Biden da dün, “İran’ın İsrail’e saldırısının her an düzenlenebileceğini” ileri sürmüştü.

İsrail’i olası bir saldırıya karşı koruyacağını açıklamış olan ABD, bir dizi savaş gemisini bölgeye yollamış durumda. İran’ın müttefiki Hizbullah ise dün gece Lübnan’dan İsrail’in kuzey sınırına çok sayıda roket fırlattı.

Rusya, İtalya, Kanada, ABD, Avusturya ve Almanya da bölgedeki vatandaşlarına benzer uyarılarda bulunmuştu.