İddia: Rusya’nın arabuluculuğunda Özerk Yönetim heyeti ile Suriye heyeti bir araya geldi

İddiaya göre Suriye, QSD’li yaralıların Şam’da tedavi edilmesini ve gözaltında olan bazı isimlerin bırakılmasını kabul etti. Buna karşılık QSD de gözaltına aldığı kişileri serbest bırakacak.

İddia: Rusya’nın arabuluculuğunda Özerk Yönetim heyeti ile Suriye heyeti bir araya geldi
Yayınlama: 13.02.2021

Haseke’de yaşanan gerilimin ardından Özerk Yönetimden bir heyet Şam’ı ziyaret ederek Surite devleti yetkilileriyle bir araya geldi. İddiaya göre, geçen haftalarda taraflar arasında yaşanan gerginliğe rağmen Suriye yönetimi askeri bir çözümden uzak duruyor ve sorunları diyalog yoluyla çözmek istiyor.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) geçtiğimiz haftalarda Şam yönetimindeki bölgelere yönelik kuşatmasının ardından taraflar arasında gerginlik yaşanmıştı. Haseke’de 3 haftayı aşan kuşatmanın ardından Rusya’nın arabuluculuğuyla Suriye ordusu ile QSD arasında uzalaşı sağlanmıştı. 

İddiaya göre, geçen hafta da Kürt heyeti, Şam’a giderek yetkililerle bir araya geldi. Basnews’e konuşan QSD’ye yakın bir kaynak, görüşmeleri doğruladı ve taraflar arasında birçok konunun masaya yatırılacağını söyledi. 

‘HAYATİ KONULAR TARTIŞILDI’

Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan Şam kaynaklarına göre de taraflar arasında birçok konuda uzlaşı sağlanırken hayati öneme sahip konular tartışıldı. Gazetenin haberine göre Şam, QSD üyesi yaralıların Şam’daki devlet hastanelerinde tedavi edilmesini ve gözaltında olan bazı isimlerin serbest bırakılmasını kabul etti. Buna karşılık QSD de gözaltına aldığı sivilleri ve askeri yetkilileri serbest bırakacak. Bu adımların bir iyi niyet göstergesi olarak atılması bekleniyor.

Kaynaklara göre Kürt heyeti, Şam ile yeniden bir araya gelmek üzere ziyaretlerini sürdürecek. Şam yönetimi ile QSD arasında daha önce de kısa süreli çatışmalara varan gerilimlerden sonra müzakereler gerçekleşmiş ve bazı konularda uzlaşı sağlanmıştı. (marbutahaber.com)