İHD : ‘Hasta tutsaklar derhal bırakılmalı’

İHD : ‘Hasta tutsaklar derhal bırakılmalı’
Yayınlama: 17.12.2021

Batman İnsan Hakları Şubesi hasta tutsaklara dair bir basın açıklaması yaparak hasta tutukluların derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

İHD Batman Şubesi adına açıklama yapan İnsan Hakları Savunucusu Yunus Bağış, ‘’Türkiye cezaevlerinde sağlık sorunları yaşayan ve öz bakımlarını bile yapmayacak durumda olan mahpusların infaz erteleme talepleri red edilip ölüme mahkum bırakılıyorlar .Son bir ayda maalesef birçok ağır hasta mahkum cezaevinde ağır hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetti. Bir kez daha adalet bakanlığına çağrıda bulunuyor ve ağır hasta tutukluların derhal tahliye edilmesi çağrısında bulunuyoruz ’’dedi

Beşiri Kampüs Cezaevinde yoğun hak ihlalleri yaşanmakta

Bağış, cezaevindeki hak ihlallerine değinerek şöyle konuştu: ‘’İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Batman Şubesi üyesi Avukatlarından oluşan heyetlerimizce değişik zamanlarda Batman M tipi Kapalı Hapishasinesi ve Beşiri Kampüs Cezaevinde mahpuslarla görüşmeler yapılmıştır. Yeni açılan Beşiri Kampüs Cezaevinde yoğun hak ihlalleri dikkat çekmektedir. Özellikle hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına erişimi maalesef yeterli düzeyde değildir. Hasta hükümlü Fırat Nebioğlunun ailesinin başvurusuyla yeni bir rapor alınması istenilmiş olmasına rağmen maalesef cezaevi yönetimi bu duruma sessiz kalmıştır. Cezaevinde artarak devam eden kaba dayak ve işkence iddiaları araştırılmış ve yapılan görüşmelerde görüşmeci 1 olarak kodlanan tutuklunun aktarımlarına göre en ufak bir itirazda infaz koruma memurları tarafından müdüriyet olarak tabir edilen ve içeride kamera olmayan odaya götürülüp onlarca infaz koruma memurunun saldırısına maruz kaldığını belirtmiştir. Yine yapılan görüşmelerde siyasi mahpusların kaldığı koğuşlarda ayakta sayım ve tekmil dayatmasının olduğu buna itiraz eden tutuklu ve hükümlülerin yerlerde sürüklenerek koğuştan çıkarıldığı yönünde ciddi iddialar bulunmaktadır .’’ dedi.

Gülnuş Ergül

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.