İHD’den, Ermeni Soykırımı’nın 108. yılı açıklaması: İnkara son ver

İHD’den, Ermeni Soykırımı’nın 108. yılı açıklaması: İnkara son ver
Yayınlama: 24.04.2023

1915 ve sonrasında hayatını kaybeden Ermenileri anmak için Sultanahmet’te yapılması planlanan etkinlik valilik tarafından yasaklandı. Etkinlik İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon tarafından İstanbul Şubesi’nde yapıldı, ‘inkara son ver’ denildi.

İSTANBUL – 24 Nisan 1915’te Ermeni aydınların sürgüne gönderilmesiyle başlayan soykırımda katledilenleri anmak için 2010’dan bu yana her 24 Nisan’da yapılan anma toplantısına bu yıl da İstanbul Valiliği tarafından izin verilmedi. İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, basın açıklaması gerçekleştirerek, katledilen Ermenileri andı, yasaklamaya tepki gösterdi.

İHD İstanbul Şubesi Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in okuduğu açıklamada, 108’inci yılda ‘soykırımla yüzleş inkara son ver’ vurgusu yapılırken şu ifadelere yer verildi:

‘TANI, AF DİLE, TAZMİN ET’

“1915’te başlayan süreçte Anadolu’nun diğer Hıristiyan halkları, Süryaniler ve Rumlar da soykırıma uğratıldı. İnkar, soykırım kurbanlarını suçlu çıkarmak, buna devam etmek, onların çocuklarını ve torunlarını düşmanlaştırmak demek. İnkar soykırımı, insanlık suçunu sürdürmek demek. İnsan hakları adına en kötüsü de, tüm bunlara seyirci kalan bir toplum yaratmak demek, onun desteğini almak demek. Soykırım sonucu anayurtlarından kopartılıp dünyanın dört bir yanına dağılmış Ermenilerin uğradıkları, hesaba da, sayıya da gelmeyecek kadar büyük kayıplarının telafisine yönelik talep, istek ve dileklerine yanıt verilmelidir. İnkâr, böyle bir telafi ve adaletin yerine gelmesi sürecinin de önünde engeldir. Bu yüzden yıllardır bir çağrı yapıyoruz: Soykırımı tanı, af dile, tazmin et!”

Etkinlikte konuşan Irkçılığa Dur De Platformu’ndan Yıldız Öner yapılması engellenen basın açıklamasının bir kısmını okudu ve sözlerine şöyle devam etti:

”Pandemi döneminde iki yıl boyunca zorunlu olarak online gerçekleştirildik. Geçen yılki yasağın ardından bu yıl da valilik tarafından ‘düzenlenmesi uygun görülmemiştir’ denilerek yasaklanmasını doğru bulmuyoruz. Gelecek yıllarda da 24 Nisan Soykırımı Anma etkinliğimizi ısrarlı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. Soykırım, bu toprakların yüzleşmesi gereken bir konu. Soykırıma ‘soykırım’ demeden de yeni soykırımların engellenmesinin önüne geçemiyoruz.”

‘DEVLET DİLİNDE HER ZAMAN YOK SAYILDIK’

Etkinlikte konuşan Artı Gerçek Yazarı Murad Mıhçı da son olarak şunları söyledi: “Karaların aklanacağı bir gün için bu mücadeleyi verenler çok önemli bir rol alacak. Bizlerden bazılarının birkaç söz ettiğini görüyorsunuz esas olan bizlerin dışında sözlerini kuramayacak toprağın altındaki insanlar o yüzden şanslı Ermenileriz. 1915’te bu coğrafyanın beşte biriydik bugün sayımızın 40 bin olduğu söyleniyor buna da inanmıyorum. Devlet dilinde biz her zaman yok sayıldık ve yok edilmeye çalışıldık. Anma sürecinden bile korkan bir toplum haline dönüştük.”