İki kez kalp krizi geçiren tutsak ameliyattan sonra nezarethanede tutuldu!

İki kez kalp krizi geçiren tutsak ameliyattan sonra nezarethanede tutuldu!
Yayınlama: 28.05.2024

 İki kez kalp krizi geçiren tutsak Kenan Kaya’nın, “ağız içi arama”ya karşı çıktığı için hastaneye geç götürüldüğü ve ameliyattan sonra doktorların, “gözetim altında kalması gerekiyor” demesine rağmen nezarethanede tutulduğu belirtildi. 

Samsun S Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan Kenan Kaya, iki kez kalp krizi geçirmesine rağmen “ağız için arama” dayatıldığı bunu kabul etmediği için de hastaneye geç götürüldü. Ameliyat olan Kaya, doktorların “Gözetim altında kalması gerekiyor” demesine rağmen cezaevine götürüldü. 

Kaya’nın ailesi cezaevi ve hastanede yaşanan hak ihlallerini Mezopotamya Ajansı’na (MA)  anlattı.  

Ailesi tarafından aktarılan bilgilere göre, Kaya 29 Nisan’da kalp krizi geçirince cezaevi revirine bilgi verildiği ve hastaneye sevk edileceği esnada askerlerin “ağız içi arama” dayatmasına maruz kaldı. Ailesi, “ağız için aramayı” kabul etmeyen Kaya’nın kalp rahatsızlığı sürmesine rağmen hastaneye götürülmediğini belirtti. 

‘AMELİYATTAN SONRA NEZARETHANEDE TUTULDU’ 

Kaya’nın 30 Nisan’da durumu ağırlaşması üzerine Samsun 19 Mayıs Üniversite Hastanesine kaldırıldığını ve ameliyat edildiğini belirten ailesi, Kaya’ya anjiyo yapıldıktan sonra kalbine 2 adet stent takıldığı bilgisini verdi. Ailesi, ameliyatın ardından doktorların “Gözetim altında tutulması gerekiyor” demesine rağmen Kaya’nın önce bölgedeki bir karakolun nezarethanesinde tutulduğunu bir gün sonra da tekrar cezaevine götürüldüğünü belirtti. 

KAYA’YA SORUŞTURMA AÇILDI 

Kaya’nın, askerlerin insanlık dışı arama ve uygulamalarını kabul etmemesinden kaynaklı 7 Mayıs’ta hakkında, “görevi yaptırmama ve direnme” suçlamasıyla soruşturma açıldığını belirten ailesi, derhal bu uygulamalara son verilmesi gerektiğini vurguladı. Kaya’nın ailesi ayrıca bu durumun siyasi tutsakları ölüme sürükleme olduğunu ve kabul edilebilir bir durum olmadığını vurguladı.  (MA)