ILO: Depremlerde 650 bini aşkın işçi gelirini kaybetti

ILO: Depremlerde 650 bini aşkın işçi gelirini kaybetti
Yayınlama: 28.03.2023

 Uluslararası Çalışma Örgütü, 6 Mart’ta Mereş merkezli depremlerde Türkiye’de 650 bini aşkın işçinin, Suriye’de ise 180 bine yakın kişinin işini kaybettiğini belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 6 Mart’ta Mereş merkezli depremlerde 650 bini aşkın işçinin gelirlerini kaybettiğini açıkladı. Cenevre’de depreme ilişkin ilk tahminlerini paylaşan ILO’nun bir yetkilisi, Türkiye’de yaklaşık 150 bin işyerinin hasar nedeniyle kullanılamadığını belirtti.

ILO’ya göre etkilenen her çalışan, sorunlar devam ettiği sürece ayda ortalama 230 dolardan vazgeçiyor. Bu da Türkiye’de yaşayanlar için çok önemli bir miktar anlamına geliyor.

ILO’nun tahminlerine göre Suriye’de yaklaşık 154.000 hane, diğer bir ifadeyle 700 binden fazla insan bu felaketin etkisiyle karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 35.000 KOBİ (küçük ve orta ölçekli işletme) etkilendi.

180 bine yakın kişinin işinin kaybettiğine dikkat çeken ILO, işçi geliri kayıplarının en az 6 milyar dolar tutarında olduğunu vurguladı. Yaklaşık 7 milyondan fazla işçinin depremden etkilenen bölgelerde bulunduğu ifade edildi.

ILO, daha fazla yoksulluğun, düşük kaliteli işlerin ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için acil destek çağrısında bulundu.

ILO, Türkiye’de yetkililerle birlikte işgücü piyasasının ve işletmelerin toparlanmasını desteklediklerini belirtti. ILO Suriye’de de iş sağlığı ve güvenliği üzerine çalıştıklarını ifade etti.