İmamoğlu hakkında 27 soruşturma

İmamoğlu hakkında 27 soruşturma
Yayınlama: 13.05.2020

İçişleri Bakanlığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemle ilgili 27 soruşturmaya izni verdi. Soruşturmaların başında ise AKP’den Mersin milletvekili adayı olan Müfettiş Arif Yıldırım var.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan açıklama ile İçişleri Bakanlığı’nın Başkan Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemi kapsayan 27 soruşturma izni verdiği ortaya çıktı. İmamoğlu hakkındaki inceleme İBB Başkanlık mazbatasının 6 Mayıs 2019’da iptal edilmesinin ardından inceleme başlatıldı.

2012-2019 yılları arasındaki işlemleri kapsayan inceleme, İmamoğlu’nun fiilen görev yaptığı 2014-2019 dönemine ilişkin sınırlı tutuldu.

Bir müfettiş ile 16-20 kişi arasında değişen heyet tarafından yapılan incelemelerde, on binlerce evrak üzerinde toplam 10 bin 451 işlem araştırıldı. İmamoğlu’nun görevde olmadığı tarihlerde yapılan bir işlem için dahi soruşturma kararı verilirken, soruşturmaları yürüten Müfettiş Arif Yıldırım’ın, 2015 yılında yapılan genel seçimlerde AKP’den Mersin milletvekili adayı olması dikkat çekti.

10 BİN BELGEDEN 27’SİNE SORUŞTURMA

Müfettiş Arif Yıldırım ve başkanlık ettiği araştırmacılar 6 ay boyunca Beylikdüzü Belediyesi’nde incelemelerde bulundu. Müfettiş ve yardımcıları, belediyedeki 5 bin 33 ruhsat, 2 bin 893 iskan belgesi, 685 ihale ve bin 840 doğrudan temin dosyası olmak üzere 10 bin 451 iş ve işlemi inceledi. Yapılan bu incelemeler sonucunda 27 soruşturma dosyası hazırlanırken, dosyaların 25’i ihale iş ve işlemlerinden, 2’si ise imar konularından açıldı.

O DÖNEM GÖREVDE DEĞİLDİ

İmamoğlu hakkında açılan soruşturmalardan birinin Belediye Başkanlığı görevinde olmadığı dönemde olması dikkat çekerken, 20 Mayıs 2019 tarihinde yapılan bir satın alma işiyle ilgili açılan soruşturmaya da İçişleri Bakanlığınca izin verildi.

İBB seçimlerinin 6 Mayıs 2019’da iptal edilmesiyle birlikte, İBB Başkanlığı görevinden de ayrılan İmamoğlu, 23 Haziran’da tekrar seçilene kadar hiçbir görevde bulunmazken, Beylikdüzü Belediyesi’nde 31 Mart seçiminden 2 buçuk ay sonra yapılan bir işlem hakkında İmamoğlu’na “görevi ihmal” iddiasıyla soruşturma açıldı.

SUVUNMASI ALINMADI

İmamoğlu ile ilgili verilen 27 soruşturma izninden 25 soruşturma açılan ihale işlemleriyle ilgili olarak İmamoğlu, ilgili yasaya göre “Harcama Yetkilisi” ve “İhale Yetkilisi” olmamasına rağmen, gerçek dışı beyanla, “yetkisini devreden” kişi kabul edilerek soruşturuluyor.

İmamoğlu, ‘ifade istem yazısına’ verdiği yanıtta, yetkilisi olmadığı bir konuda, nasıl bir mevzuata aykırılık gerçekleştirmiş olabileceğinin açıklanmasını isterken, buna rağmen, soruşturma izni verilen kararda, “ifadesinde yetki devrinde bulunduğunu ifade etmiş ise de…” şeklinde gerçekdışı beyan üretildi. Öte yandan bilirkişi görevlendirilmesi ve bilirkişi raporlarının İmamoğlu’na bildirilerek yanıtları alınmadı.

İMAMOĞLU İTİRAZ ETTİ

Bu soruşturma izinlerinin verilmesine dair İçişleri Bakanlığı kararına karşı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Danıştay’a itirazda bulunduğu belirtildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.