Irak’taki Sadr yanlıları ve ordu arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 30’a çıktı

Irak’taki Sadr yanlıları ve ordu arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 30’a çıktı
Yayınlama: 30.08.2022

Başkent Bağdat’ta Sadr yanlıları ile ordu arasında dün başlayan şiddetli çatışmalar sürüyor. Ölü sayısının 30’a çıktığı belirtilirken çok sayıda ülkeden peş peşe itidal çağrısı geldi.

Aylardır yeni hükümetin kurulamadığı Irak’ta Şii lider Mukteda Es-Sadr’ın “siyaset hayatından emekli olduğunu” açıklamasının ardından Sadr’a bağlı Barış Tugayları’nın (Seraya es-Selam) Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basması sonrasında milisler ve ordu arasında başlayan çatışmaların sabah saatleri itibarıyla sürdüğü belirtiliyor. 

’30 KİŞİ ÖLDÜ, 700 KİŞİ YARALANDI’

Katar merkezli El Cezire televizyon kanalı sağlık yetkililerine dayandırdığı haberinde, Bağdat’ta diplomatik temsilcilerin ve devlet kurumlarının yer aldığı Yeşil Bölge’de ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda ölenlerin sayısının 30’a yükseldiğini duyurdu.

Kanala bilgi veren Iraklı sağlık yetkilisi çatışmalarda 110’u güvenlik görevlisi 700 kişinin de yaralandığını söyledi. 

Daha önce AFP haber ajansına konuşan sağlık yetkilileri çatışmalarda 15 Sadr destekçsinin öldüğünü, 350 eylemcinin de yaralandığını açıklamıştı. 

Yeşil Bölge’deki Anadolu Ajansı muhabiri de çatışmaların sürdüğünü, 20’nin üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

AA’ya göre Sadr yanlılarına karşı hükümet güçlerine  İran destekli Haşdi Şabi milisleri de destek veriyor. Ajansa konuşan Sadr destekçileri kendilerine Yeşil Bölge içerisinde silahlarla saldıranların İran destekli milisler olduğunu söylüyor.

GÖRÜŞMELERİN DE SÜRDÜĞÜ BELİRTİLİYOR

Irak güvenlik güçlerinin Sadr destekçilerini, Başbakanlık ofisinin de bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve çevresinden püskürttüğü belirtiliyor.

Irak’ın güneyinde de sokakları dolduran Sadr yanlıları eylemlere başlarken, ülke genelinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, daha önce Bağdat için ilan edilen sokağa çıkma yasağının ülkenin tamamında 19.00’dan itibaren süresiz biçimde uygulanacağını duyurmuştu. Ülkedeki devlet kurumları da tatil edildi.

El Cezire’ye bilgi veren bir kaynak ise Sadr’ın partisi ve rakibi İran destekli Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nden liderler ile hükümet yetkilileri arasında görüşmeler yapıldığını aktardı.