İran’da bir ayda 7 Kürt idam edildi 6 kolber katledildi

İran’da bir ayda 7 Kürt idam edildi 6 kolber katledildi
Yayınlama: 25.08.2022

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın verilerine göre son bir ay içinde İran’ın Sine ve Urmiye kentlerinde 52 kişi tutuklandı, 7 kişi idam edildi ve 6 kolber katledildi.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, İran’da 22 Temmuz-22 Ağustos tarihleri arasında yaşanan hak ihlallerini açıkladı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın verilerine göre İran’ın Sine ve Urmiye kentlerinde son bir ayda siyasi suç iddiasıyla 52 kişi gözaltına alınarak tutuklandı, bunlardan 7’si cezaevine gönderildi, 10’u da geçici olarak serbest bırakıldı. Diğerlerinin akıbetleri hakkında bilgiye ulaşılamadı.

Raporda İran güçlerinin, KODAR eski Eş Başkanı Rêzan Cavid’in Mahabat kentinde kurulan taziyelerini engellemenin yanı sıra annesi ve kardeşini arayarak ifadeye çağırdıkları belirtilerek, “Güvenlik güçleri Şehit Rêzan Cavid’in ailesine bir televizyon programına katılmaları ve şehadetinden PJAK’ı sorumlu tutmaları için baskı uyguladılar” denildi.

Rapora göre 7 Kürt yurttaş “kasten öldürme ve uyuşturucu suçlarından” idam edildi.Raporda 6 kolberin doğrudan rejim güçlerinin saldırılarında hayatını kaybettiği, 32 kolberin ise yaralandığı ifade edildi.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı, Kirmaşan’da 1 kadının evli olduğu erkek tarafından katledildiğini, 6 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirtti.

Raporda son olarak son bir ayda 5 yurttaşın mayın patlamaları sonucu yaralandığı bilgisine yer verildi.