İran’da dini lider Hamaney’in eski temsilcisi Süleymani öldürüldü

İran’da dini lider Hamaney’in eski temsilcisi Süleymani öldürüldü
Yayınlama: 26.04.2023

İran devlet televizyonu dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in eski temsilcisi Ayetullah Abbas Ali Süleymani’nin silahlı saldırıda öldürüldüğünü duyurdu. Zahidan kentinin eski Cuma İmamına düzenlen suikastın ardından saldırganın gözaltına alındığı açıklandı.

 İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in eski temsilcisi Ayetullah Abbas Ali Süleymani’nin silahlı saldırıda öldürüldüğü açıklandı. İran devlet televizyonu, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan eyaletine bağlı Babolser’deki suikastın ardından saldırganın gözaltına alındığını duyurdu.

İran’ın dini liderini denetleyen ve atayan 88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi’nde görev yapan Süleymani, daha önce de dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in İran’ın Sistan ve Belucistan eyaletindeki kişisel temsilcisiydi. Zahidan kentinin eski Cuma İmamıEyaletin yönetim merkezi olan Zahidan, Mahsa Amini protestolarının en yoğun yaşandığı bölgelerin başında geliyordu.

İran’daki ‘Uzmanlar Meclisi’, İran Anayasası’na göre, İran liderini seçen, denetleyebilen ve azledebilen bir kurul olarak çalışıyor. Uzmanlar Meclisi, sekiz yılda bir halk tarafından seçiliyor ve 88 din adamından oluşuyor.

Ülkede, nisan 2022’de ülkenin kuzey doğusundaki Meşed kentinde iki Şii din adamı öldürülmüştü. Bu saldırının cihatçılar tarafından gerçekleştiği açıklanmıştı.