İran’daki eylemlere destek veren Kürt sanatçı Yassin idama mahkum edildi

İran’daki eylemlere destek veren Kürt sanatçı Yassin idama mahkum edildi
Yayınlama: 04.11.2022

İran’da devam eden protestolara şarkılarıyla destek veren Kürt sanatçı Samin Yassin, çıkarıldığı mahkemece idama mahkum edildi.  

İran’da Kürt kadın Jina Emini’nin “ahlak polisleri” tarafından 16 Eylül’de katledilmesiyle başlayan protestolar devam ediyor. Protestolar boyunca siyasi şarkılar söyleyerek gösterilere destek veren ve 2 Ekim’de gözaltına alınan Kürt sanatçı Samin Yassin (Seydî) çıkarıldığı mahkemece idama mahkum edildi. 

AĞIR İŞKENCELERE UĞRADI

Rojhilat’ın Kirmanşah kentinde gözaltına alınan ve ağır işkenceye uğrayan Yassin, günler sonra dün İran rejim mahkemesi önüne çıkarıldı. Yassin, kendisine yöneltilen 11 suçlamayı da kabul etmedi. Yapılan yargılamanın tamamı İran rejiminin “korku yaymak” amacıyla kullandığı yöntemlerden biri olarak İran devlet televizyonlarında canlı olarak yayınlandı. Mahkeme 10 dakika süren yargılamanın ardından Yassin’i idama mahkum etti. 

KARAR PROTESTO EDİLDİ

Kararın ardından İran ve Rojhilat’ın birçok kentinde gençler, sokaklara çıkarak kararı protesto etti. Yine dünyanın birçok ülkesinde yaşayan sanatçılar da Yassin’e verilen idam cezasını kınayarak, kararın geri çekilmesi için kampanya başlattı.