İşkencenin yaşandığı Timoq’ta 24 gündür yasak sürüyor

İşkencenin yaşandığı Timoq’ta 24 gündür yasak sürüyor
Yayınlama: 22.04.2022

 İşkenceyle gündeme gelen Timoq köyünde, operasyon gerekçesiyle getirilen giriş çıkış yasağı, 24 gündür devam ediyor. 

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı 36 hanelik Timoq köyü (Gömüşörgü) 29 Mart’ta ablukaya alındı. 31 Mart’ta ise başlatılan askeri operasyonla eş zamanlı olarak askerler birçok adrese baskın düzenledi. Baskınlarda 15 kişi işkence edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan 15 kişiden 10’u, Gömüşörgü Jandarma Karakolu’nda alınan ifadelerinin ardından aynı gün serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan Yahya Karabaş, Yakup Karabaş, Şaban Cengiz, Fırat Baran ve Saddulah Karabaş ise 3 Nisan’da adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 5 kişiden başına poşet geçirilerek işkence gören Saddullah Karabaş (49) tutuklandı. Gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılanlardan Yahya Karabaş, ev baskını sırasında ve sonrasında başına poşet geçirilerek günlerce işkence gördüğüne dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurdu.

DIŞ DÜNYA İLE BAĞLANTISI KESİLDİ

Köylülerin yaşadıkları işkencenin basına kamuoyuna yansımasıyla gözler Timoq’a çevrilirken, operasyonların başladığı günden bu ayan köye giriş ve çıkışlar yasak. 24 gündür dış dünyayla bağlantısı kesilen köye dışarıdan kimsenin girişine de izin verilmiyor.

5 Nisan’da köye gidip, inceleme yapmak isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın da aralarında bulunduğu heyetin girişine izin verilmedi. 6 Nisan’da ise İçişleri Bakanlığı, “Eren Kış-34 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Cemil Turan- Gömük” adıyla operasyon başlatıldığını duyurdu. Yasak ve operasyondan kaynaklı köyde yaşananlar hakkında günlerdir bilgi alınamıyor.

Gözaltına alındığı sırada işkence görenlerden Yahya Karabaş, 10 Nisan’da tekrar gözaltına alındı. Karabaş, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakkında savcılığın verdiği tutuklama talebi reddedilen Karabaş, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 15 Nisan günü adli kontrol uygulamalarından dolayı imza vermek için gittiği Batman İl Emniyet Müdürlüğü’nde 3’üncü kez gözaltına alınan Karabaş sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Ruhsatsız silah bulundurma”, evinin yakınında bulunan patlayıcı maddelerden kaynaklı “Patlayıcı madde bulundurma ve temin etme” ile “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla tutuklandı.

80 YAŞINDAKİ YILDIRIM TUTUKLANDI

Timoq’ta köyde gözaltına alınıp, tutuklanan Beşir Yıldırım’ın (80) da günler sonra tutuklandığı ortaya çıktı. Yıldırım’ın tutuklanmasıyla tutuklu sayısı 3’e yükseldi.

OPERASYON DEVAM EDİYOR

İlçenin Mişrîta (Yedibölük), Kêl Hezna (Kel Hasan) ve Elqîs (Belkıs) köylerini de kapsayan askeri operasyon 24 gündür devam ediyor. Yurttaşların yalnızca hastane ve temel ihtiyaçları için köyden çıkışlarına izin verilirken, köyde ikameti bulunmayan hiç kimse köye alınmıyor. Operasyona dair açıklama yapan valilik ise kamuoyuna yansıyan işkence fotoğrafları ve mağdur ifadelerine rağmen Timoq köyünde yaşanan işkenceyi 20 gün sonra reddederek, işkence iddialarının jandarmanın moralini bozmaya yönelik olduğunu savundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.