İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirildiğini’, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını anlatarak şikâyetçi oldu. Sanıklar için 27’şer yıl hapis istendi.

Birgün gazetesi yazarı Timur Soykan İsmailağa Cemaati içerisinde yaşanan çocuğa yönelik cinsel istismar davasını yazdı.

Dava, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini altı yaşındayken, o dönem 29 yaşında olan Kadir İstekli ile imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’ ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını anlatarak şikâyetçi olması üzerine açıldı.

H.K.G. ifadesinde imam nikahı kıyıldıktan bir gün sonra, Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kaldığını anlattı. İfadesine göre bir yıl sonra H.K.G, anne ve babasının yanı sıra Kadir istekli ile birlikte memleketleri Sakarya Sapanca’ya gitti. Kadir İstekli Sapanca’daki evlerinin ikinci katında, H.K.G.’ye tecavüz etti. İstanbul Çengelköy’deki evlerine döndüklerinde de tecavüz devam etti. Küçük çocuğa 13 yaşındayken nişan, 14 yaşına geldiğinde ise düğün yapıldı. Düğünden sonra Kadir ile H.K.G. aynı evde yaşamaya başladı.

SORUŞTURMANIN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ

Düğünden dört ay sonra, 17 Ağustos 2012’de H. K. G. adetlerinde düzensizlik olduğu için annesi tarafından doktora götürüldü. Çocuğa istismarı anlayan doktor polise haber verdi. Savcılık soruşturma başlattı. Soruşturmada ilk olarak H.K.G.’nin doğum raporunun istenmesi gerekiyordu ama savcılık bunu talep etmedi. H.K.G.’yi kemik yaşının tespiti için Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne sevk ettiler. İddiaya göre, hastanede tarikat tarafından yapılan hazırlıkla H. K. G.’nn yerine 21 yaşındaki bir kadın kemik testine sokuldu. Ardından da dosyada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

H.K.G. 18 yaşına geldiğinde resmi nikah kıyıldı. Bu dönemde tanıştığı bir kadın doktor, çocukluğundan itibaren yaşadıklarının tecavüz olduğunu kendisine anlattı. Bu yıllarda gizlice kullandığı sosyal medyada tanıştığı bir kadın da H. K. G’ye dava açması ve Kadir İstekli ile konuşmalarının ses kaydını almasını önerdi.

Ses kaydını almasına rağmen hemen dava açmayan H. K. G. 30 Kasım 2020’de İstanbul Anadolu Savcılığı’na gitti ve şikayetçi oldu. Kaydettiği konuşmanın yanı sıra fotoğraflar savcılığa sundu. 6 yaşında, üzerinde gelinlik ve yanında 29 yaşındaki Kadir İstekli’nin de olduğu fotoğraf dahil İstekli ile çekilen fotoğraflar, kaydettiği ses kaydı ile dosyaya ekledi.

NÜFUS KAYDI GERÇEK YAŞINI ORTAYA ÇIKARDI

Kadir İstekli ile H. G. K’nin anne ve babası ifadelerinde H.K.G.’nin kız çocuğunun 16 yaşında nişanlandığını ve 17 yaşında evlendiğini savundular. 6 yaşında evlendirilmediğini ve tecavüze uğramadığını öne sürdüler. Bu kez savcılık H.K.G.’nin doğum kaydını Sapanca Nüfus Müdürlüğü’nden istedi. Nüfus kayında H. K. G’nin 1998 doğumlu olduğu ve 2012’de doktorun ihbarıyla başlayan soruşturma sırasında 14 yaşında olduğu ortaya çıktı. O soruşturma kapsamında kemik yaşı ile ilgili sahtecilikle ilgili de savcılık tarafında suç duyurusunda bulunuldu.

ZİNCİRLEME ŞEKİLDE ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI SUÇU

H.K.G. ailesinden de şikayetçi olarak evi terk etti ve Kadir İstekli’den boşandı ancak iki yıl boyunca şikayetiyle ilgili dava açılmadı. İddianame 30 Ekim 2022’de İstanbul Anadolu Başsavcılığı tarafından tamamlandı. İddianamede Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini belirtildi. Üç sanığın en az 27’şer yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ayrıca savcı, Kadir İstekli için cinsel saldırı suçundan da ceza talep etti.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.