Kadın katliamları Batman’da protesto edildi

Kadın katliamları Batman’da protesto edildi
Yayınlama: 30.12.2020

Dün 4 ayrı kente 4 kadınının katledilmesi protesto edildi.

TJA ve HDP Kadın Meclisi tarafınadan Batman’da Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk’un öldürülmesini protes edildi.

İl binası önünde yapılan basın açıklaması ile yapılan protesto da öldürülen kadınların isimlerinin bulunduğu dövizler taşındı. Açıklamayı okuyan TJA Batman Sözcüsü Gülistan Sönük, “Kadınların hergün daha fazla eve kapatan, sokakta olan kadınları daha gerici ve muhafazakar politikalarıyla şiddete ve tecavüze karşı korumak bir yana hedef haline getiren tutumlardan derhal Yakılmamak için Erkek-Devlet –Yargı-Medya işbirliğiyle kadın katliamlarına davetiye çıkaran bu düzene karşı yasımızla, isyanımızla sokaklarda olacağız” diye konuştu.

‘İKTİDARIN SÖYLEMELERİ CİNAYETLERİ ARTIRIYOR’

Her geçen gün kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğine dikkat çeken Sönük, “Kadınlar sırf kadın oldukları için hergün şiddete maruz kalmaktadır. Erkekler her gün namus, kıskançlık, öfke gibi bahaneleriyle kadınları katlediyor. Ve buldukları bahanelerle kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyor. Kadın cinayetlerinin artış nedeni iktidarın söylemleri ve yargının cezasızlığıdır.Son dönemlerde kadın cinayetlerinin istismar ve şiddet vakalarının bir politika olarak her geçen gün kendini daha fazla gösterdiği bir dönemden geçiyoruz. Özellikle Kürdistan kentlerinde ve Türkiye metropollerinde işlenen bu suçlar tesadüf değil politiktir” şeklinde konuştu.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET MEŞRULAŞTIRMAK İSTENİYOR’

Devlet yetkililerinin kadınlarla ilgili söylemlerinin ürettiği ve etkilediği algının kadına yönelik şiddeti meşrulaştırmaya yönelik olduğunu kaydeden Sönük, yazarların, din alimlerinin, basın yayın organlarının kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzü normalleştiren söylemlerinin failin değil şiddete uğrayanın suçlandığı bir zemin oluşturduğunu söyledi.

BİR GÜNDE KADIN KATLEDİLDİ

Hukuk sistemindeki iyi hal ve tahrik indirimlerinin katil ve tecavüzcüleri koruduğu kaydeden Sönük, “Hergün ülkenin dört bir yanından kadın cinayet haberleri ile uyanıyoruz. Dünde 4 ayrı il de 4 kadın erkek eliyle katledildi. İstanbul’da Aylin Sözer yakılarak katledildi. Malatyada Selda Taş evli olduğu erkek Mehmet Taş tarafından katledildi. Gaziantep’te Uğur Dönmez, annesi Vesile Dönmez’i katletti. Betül Tuğluk yine erkek tarafından katledildi.Bizim güvencemiz iktidar ve ya iktidarın tekelinde olan ve Her defasında başvurduğumuz cezasızlık politikasıyla erkekleri cesaretlendiren yargı değildir. Bizim gücümüz örgütlülüğümüzdür. Bizim güvencemiz kazanımlarımızdır. Bu kazanımlardan asla vazgeçmeyeceğiz. Bir kadının daha eksilmesine tahamülümüz yok artık.Yakılmamak için Erkek-Devlet –Yargı-Medya işbirliğiyle kadın katliamlarına davetiye çıkaran bu düzene karşı yasımızla, isyanımızla sokaklarda olacağız” ifadelerini kullandı.

Açıklama zılgıt ve alkış eşliğinde atılan “Jin Jiyan azadi” sloganı ile son buldu.