Batman’da, pandemi nedeniyle eylemlerine ara veren kayıp yakınları, 480’inci hafta eylemlerinde “Kayıplarımızı bulun, failleri yargılayın” diye seslendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, pandemi nedeniyle 1 Şubat 2020’de ara verdikleri “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini yeniden başlattı. 480’inci hafta eylemi, İHD Batman Şubesi’nde gerçekleştirildi. Eyleme, İHD Şube Eşbaşkanları Devran Yıldız ve Rumeysa Deniz Kaya ile dernek yöneticileri katıldı. Gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayete kurban gidenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, İHD Şube Sekreteri Zana Yücel konuştu. “Kiminin oğlu, kızı kaybedildi. Kiminin eşi, kardeşi, yakını evden çıktı ve bir daha geri dönmedi. Emniyete yapılan başvurular yanıtsız kaldı” diyen Yücel, alınabilen tek cevabın ”Bizde yok” olduğunu belirterek, görgü tanıklarına, yapılan itiraflara rağmen devletin kayıpları kabul etmediğini söyledi.

KAYIPLARI BULUN

Yıllardır iktidara, devlete “Kayıplarımızı bulun, faillerini yargılayın” diyerek seslendiklerini ifade eden Yücel, “Ve yıllardır bu alanlardan ayrılacağımız günü düşlüyor, eşit yurttaşlık temelinde, insana yaraşır, barış ve huzurlu bir ülkede uyanmayı arzuluyoruz” dedi.

İSA EFE’NİN HİKAYESİ

Eylemde, Mardin’in Derik ilçesi Kocatepe köyünde 7 Temmuz 1996’da kaybedilen İsa Efe’nin akıbeti soruldu. Efe’nin hikayesini anlatan Yücel, 7 Temmuz sabahı Derik Üçyol Karakoluna bağlı askerler tarafından gözaltına alınan Efe’nin ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığını belirterek, aynı gün öğleden sonra köye askeri araçlarla gelen üniformalı bir grup askerler, Efe’yi tekrar gözaltına aldığını söyledi.

HABER ALINMADI

Yücel, anlatımlarını şöyle sürdürdü: “İsa Efe serbest bırakılmaz ve kendisinden bir daha haber alınmaz. Yıllar sonra, Derik Cumhuriyet Savcılığına bir ihbarda bulunulur. İhbarda 1993 yılında askerlerce boşaltılan Derik İlçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunan Tepebağ köyüne bağlı Çat mezrasının hemen girişinde bulunan bir noktanın mezar görünümünde olduğu belirtilir. İhbar üzerine Derik Cumhuriyet Savcılığı 04.08.2013 tarihinde kazı çalışması başlatır. Söz konusu yerde bir insana ait kemikler bütün halinde bulunur. Savcılığın kazı çalışması yapıp ceset bulduğu yer ile İsa Efe’nin kayboluşundan sonra ailenin duyumu üzerine şüphelendiği noktanın aynı olması nedeni ile çocukları DNA eşleşmesi ve faillerin bulunması için İHD Mardin Şubesi vasıtasıyla 14 Ağustos 2013 tarihinde Derik Savcılığına başvuruda bulunur. Alınan kan örnekleri ile kazıda çıkarılan kemikler Adli Tıp Kurumu’na gönderilir. Ailenin tüm çabaları sonuçsuz kalır ve gözaltına alınarak kaybedilen İsa Efe’den hiçbir haber alınamaz.”