Kayıp yakınları: Özalp ve Avşar’ın failleri yargılansın

Kayıp yakınları: Özalp ve Avşar’ın failleri yargılansın
Yayınlama: 14.05.2022

 Kayıp yakınları, Diyarbakır’da gözaltında katledilen Cavit Özalp ve Mehmet Şerif Avşar’ın faillerinin bulunup yargılanmasını istedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle 692’inci haftada Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.  Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınları, İHD ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.  Kayıp yakınları, bu hafta 10 Mayıs 1994 tarihinde Diyarbakır’da katledilen Mehmet Şerif Avşar’ın hikayesini anlatarak, faillerin bulunmasını talep etti. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye tarihindeki hukuk dışılığın mevcut durumda da devam ettiğini ifade ederek, toplumsal barışın ancak geçmişle yüzleşmeyle sağlanabileceğini söyledi.  

‘ÖLDÜRÜN’ TALİMATI VERİLDİ

 Sadiye Avşar ise, ağabeyi Mehmet Şerif Avşar’ın hikayesini paylaştı. Ağabeyinin iş yerinden gözaltına alındıktan sonra öldürüldüğünü hatırlatan Avşar, “Ağabeyim iş yerindeyken; bir itirafçı, 5 korucu ile Gültekin Sütçü isimli bir uzman çavuş iş yerine gelmişler. Onlar geldiklerinde iki abim ve bir erkek kardeşim de onlarla beraber iş yerindeymiş. Onlar direk kardeşim Şerif’i ifade için götürmek istediklerini söylemişler. Ancak bizimkiler itiraz ederek kimlik sormuşlar. Kardeşlerimin itiraz etmesi üzerine, uzman çavuş olan Gültekin Sütçü, koruculara ‘hepsini öldürün’ diye talimat vermiş. Korucular silahlarını çekip kardeşlerimi duvara yaslayınca Şerif, ‘tamam kimseye karışmayın, ben geliyorum sizinle’ demiş ve Şerif’i bir Toros’a bindirmişler. Şerif’i arabaya binip götürünce abimler de kendi araçlarıyla onların peşlerinden gitmişler ve Saraykapı’daki JİTEM binasına götürdüklerini görmüşler. Bizimkiler Alay Komutanlığına sorduklarında ‘gözaltıları biz yapmıyoruz, biz araştıracağız, siz burada beklemeyin’ demişler. Ağabeylerim olay yerinden ayrılmamış. Daha sonra günlerce bize Şerif’in nerede olduğunu söylemediler. Olaydan yaklaşık 2 hafta sonra cenazesi harabe bir binada abim bulundu. Otopsi raporuna göre, 10-15 gün önce öldürüldüğünü söyledi” diye konuştu.  

‘CEZALANDIRILMALARINI İSTİYORUZ’

 Sadiye Avşar, binlerce kaybın aksine; ağabeyinin katledilmesi olayında faillerin bir kısmının bulunduğunu ve yargılandığını belirterek, “Ama sonuç olarak hak ettikleri cezayı almadılar. Koruculardan biri 20 yıl ceza aldı, 10 yıl sonra bırakıldı. Diğer korucular ve itirafçı ise 6 yıl ceza aldılar. Uzman çavuş Gültekin Sütçü ise olaydan yıllar sonra bulunarak tutuklandı. Ama o da kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. Şu an ise halen dışarıda serbest dolaşıyor. Biz kardeşimin katledilmesinde rol alan herkesin adil bir şekilde yargılanarak cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.  Kayıp yakınları ardından 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.  

‘FAİLLER BULUNSUN’

 Batman’da ise kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, 529’uncu eylemi gerçekleştirdi. Dernek binasındaki eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 21 Ağustos 1994 tarihinde tren istasyonunda gözaltına alındıktan sonra ailesine cenazesi verilen Cavit Özalp’ın faillerinin bulunup yargılanmasını istedi.  Açıklama oturma eylemi ile son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.