Kayyım seçime 3 ay kala ‘ihtiyaç fazlası’ taşınmazları kendisine devretti

Kayyım seçime 3 ay kala ‘ihtiyaç fazlası’ taşınmazları kendisine devretti
Yayınlama: 31.12.2023

MARDİN – Kayyım yönetimindeki Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi, bazı belediye taşınmazlarını “ihtiyaç fazlası” diyerek valiliğe devrederken, AKP’li belediyelere ise “yardım” adı altında milyonlarca TL aktardı. 

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı Tuncay Akkoyun ve yönetimi, 31 Mart 2024 yerel seçimlerine kısa bir süre kala belediye kaynakları ve taşınmazlarını ya valiliğe bağlı birimlere ya da AKP yönetimindeki belediyelere aktarmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz ay bazı belediye taşınmazlarını bedelsiz bir şekilde hazine ve valiliğe bağlı birimlere devreden kayyım yönetimi, 2023 yılının son gününde de benzer kararlara imza attı.

‘İHTİYAÇ FAZLASI’ DİYEREK KENDİSİNE DEVRETTİ

Kayyım yönetimi belediyeye ait arsa ve binaları “ihtiyaç fazlası” gerekçesiyle valiliğe bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na (YİKOB) devretti. Kayyım yönetimi Artuklu’ya bağlı Şehidiye mahallesinde bulunan taşınmazları, “turizm ofisi” ve “sosyal tesis alanı” olarak kullanılmak üzere devretti. Artuklu’ya bağlı Diyarbakırkapı ve Saraçoğlu mahalleleri ile Derik’e bağlı Cevizpınar mahallesindeki taşınmazları ise, “hizmet binası” ve “kamu sosyal tesisi ve sosyal tesis alanı” olarak kullanılmak üzere YİKOB’a devretti. Devredilen taşınmazların halen belediye tarafından kullanıldığı öğrenildi. Devredilen taşınmazların sayısı hakkında ise herhangi bir bilgi elde edinilemedi. 

KAYNAKLAR AKP’Lİ BELEDİYELERE AKTARILIYOR

Kayyım yönetimi, ayrıca belediye bütçesinden “yardım” adı altında AKP yönetimindeki belediyelere milyonlarca TL aktardı. Kayyım, 5 milyon TL’nin Mehsert (Ömerli) Belediyesi’ne; 10 milyon TL’nin ise Mîdyad (Midyat) Belediyesi’ne aktarılmasına karar verdi. Kayyım yönetimi, söz konusu kaynak aktarımını ise, “ödenek yetersizliğinden dolayı yapılamayan projelerde kullanılmak üzere” gerekçesiyle savundu. 

ÖNCEKİ DEVİRLER

Kayyım, geçtiğimiz ayda da Artuklu ilçesinde bulunan ve eski kayyım Mustafa Yaman döneminde milyonlarca lira rüşvet ve yolsuzluğa konu olan Kamor Millet Bahçesi’ni Maliye Hazinesi’ne devretmişti. Aynı zamanda Artuklu ilçesi Diyarbakırkapı mahallesindeki 389 Ada 3 Nolu parselde bulunan 2 bin 236,41 metrekare yüzölçümüne sahip olan taşınmaz, “ihtiyaç fazlası” denilerek, YİKOB’a devredilmişti. 

AKP yönetimindeki Kerboran (Dargeçit) ve Mîdyad belediyelerinin yatırım programında olan ancak yine “ödenek yetersizliği” nedeniyle yapılamayan işler için de 10’ar milyon TL “yardım” adı altında ödenek ayrılmasına karar verilmişti.