Kayyımdan kanuna aykırı imar revizyonu

Kayyımdan kanuna aykırı imar revizyonu
Yayınlama: 21.01.2022

Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, Artuklu ilçesinde kanuna aykırı imar revizyonu hazırlayarak, yeşil alanlar ile sanayi alanlarını konut ve ticaret alanına çevirdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019’da ikinci defa kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılının Haziran ayında Artuklu ilçesine bağlı İstasyon Mahallesi ve civarı için “1/5000 Ölçekli Kısmi Revizyon Nazım İmar Planı Değişikliği” yaptı. Askı sürecinin ardından 2021 yılı Ağustos ayında hazırlanan 1/5000 Ölçekli Kısmi Revizyon Nazım İmar Planı Değişikliği onaylandı. Bir süre sonra ise ilçe belediyesinin sorumluluğunda olan 1/1000 Ölçekli Kısmi Revizyon Uygulama İmar Planı’nın hazırlanması için dosya Artuklu Belediyesine gönderildi.

PLAN KANUNA AYKIRI YAPILDI

Ancak askıya çıkarılan İmar Planı ile kayyım yönetimi tarafından oluşturulan Belediye Meclisinde onaylanan planın birbirinden farklı olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre; Bakanlıklara bağlı müdürlüklerin değişiklik yapılan birçok alan için “olumsuz” görüş bildirmesine rağmen “olumlu” görüş alınmış gibi işlem yapıldı. Aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında yer alan 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı olarak bilinen üst ölçekli planda sanayi alanı olarak gösterilen alanlar, kayyım yönetimi tarafından konut ve ticaret alanı olarak gösterildi. Söz konusu değişiklik, planlama kademelerini düzenleyen 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 6’ncı Maddesi’nde yer alan alt ölçekli planların üst ölçekli planlara uygun olarak hazırlanması zorunluluğuna aykırı olarak yapıldı.

FABRİKA KURULU ALAN DEĞİŞTİRİLDİ

Yapılan değişiklikle kimi yeşil alanlar da ticaret ve konut alanına dönüştürülürken, değişikliklerden yeşil alan olarak ayrılan kamu arazileri de etkilendi. Kamuya ait arazilerin yanı sıra özel şahıslara ait arazilerde de benzer durum yaşanırken, en dikkat çeken değişiklik ise özel bir şirkete ait olan Mardin Boru Fabrikasının üzerine kurulu olduğu arazilerde oldu. Sanayi alanı içinde yer alan yaklaşık 120 dönümlük aktif fabrika sahası konut ve ticari alan olarak değiştirilirken, çevresinde bulunan 100 dönüme yakın tarım arazilerinde de benzer değişiklik yapıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.