Kılıçdaroğlu, Demirtaş’ın önerisi için ‘Gayet güzel bir öneri’ dedi

Kılıçdaroğlu, Demirtaş’ın önerisi için ‘Gayet güzel bir öneri’ dedi
Yayınlama: 29.01.2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV’de Bengü Şap Babaeker ile İsmail Küçükkaya’nın sunduğu, ‘Lider Masası’ programında konuşuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV’de Bengü Şap Babaeker ile İsmail Küçükkaya’nın sunduğu, ‘Lider Masası’ programında konuşuyor.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu b ulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sosyal medya hesabı üzerinden Kılıçdaroğlu ve tüm adaylara soru yöneltti. Demirtaş’ın sorusunu Babaeker okudu:

“Seçimden sonra Saray’ın, kurulacak Kadın Bakanlığına, şiddete uğramış kadınların tedavi ve rehabilitasyon merkezlerine, kadın öğrenci yurtlarına, emekçi kadın misafirhanelerine, ev işçisi kadınların sendikalarına, kadın sığınma evlerine, bağımsız kadın örgütlerine tahsis edilmesi iyi olmaz mı?

Bu kadın eşitliği yerleşkesinin ismini de kadınlar koyarlar diye düşünüyorum. Ne dersiniz?”

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Demirtaş’ın önerisinin gayet güzel olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Bence gayet güzel bir öneri, kendisine teşekkür ederim ve kendisine buradan selamlarımızı da gönderelim. Haksız bir şekilde içeride tutulduğunu da biliyorum. Kadınların, dünya kadar sorun yaşadığını biliyorum. Onlarla zaman zaman konuşuyoruz, zaman zaman dertleşiyoruz. Büyük sorunları var, ekonomik açıdan sorunları var, sosyal açıdan sorunları var. Gencecik kızlarımız üniversiteye giderken yurt bulamıyorlar, orada sorunları var.

Üniversiteyi bitirmiş mezun olmuş gencecik evlatlarımız var, onlar işsiz ve anneler, babalar büyük bir dram içindeler. Dolayısıyla bütün bunların tamamını çözecek olan kurumun adı siyaset kurumu. Siyasetçi kaynakları doğru harcarsa yerinde harcarsa bütün sorunları çözebilir. Şiddetin olmadığı, kadının şiddete uğramadığı bir toplum inşa etmemiz gerekiyor. Aslında zaman zaman geliyor, diyoruz ki “cennet anaların ayağı altındadır”. Peki cennet eğer anaların ayağı altındaysa neden kadınlara bu kadar şiddet uyguluyoruz. Buradan tüm toplumun çıkması lazım. Toplumun bu konuda biraz eğitilmesi lazım.”

’13 ŞUBAT’TA ADAYIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret etmesiyle Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı merakla bekleniyor.

Kılıçdaroğlu, Altılı Masa’nın Saadet Partisi ev sahipliğindeki toplantısını işaret ederek, “13 Şubat’ta adayımızı açıklayacağız” dedi. CHP lideri, bu toplantıda cumhurbaşkanı adayının belirlenip daha sonra da açıklanabileceğini sözlerine ekledi.

“CHP’nin cumhurbaşkanı adayı siz misiniz?” sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Her parti doğal olarak kendi liderini cumhurbaşkanı adayı olarak görmek ister. CHP’liler de kendi genel başkanlarını cumhurbaşkanı adayı olarak görmek ister. Ama burada aslolan altı liderin oturup ortak karar vermesidir” cevabını verdi.

“Altı partinin ortak adayı olursanız seçim kazanılabilir mi?” sorusuna da yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Kazanılabilir tabi. Bütün anketler bunu gösteriyoz zaten. Bütün mesele bizim kararlılıkla ‘bu ülkeye demokrasiyi, insan haklarını getireceğiz, yoksulluğu tarihe gömeceğiz gibi iddialarımız var zaten” dedi.

‘HİÇBİR ANAYASA HUKUKÇUSU BUNU KABUL ETMİYOR KENDİ MİLİTANLARI DIŞINDA’

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili tartışmalara “Türkiye 2018 seçimlerinde yeni bir yönetim sistemine geçti. Yani kronometreyi sıfırladı. 2018’de seçilen cumhurbaşkanı yeni sistemin ilk cumhurbaşkanıdır” diye yanıt vermesini yorumlayan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Sıfırlamanın ne olduğunu Erdoğan gayet iyi bilir. Sıfırlama konusunda bir numaralı uzmandır. ‘Oğlum paraları sıfırladınız’ diye ben demedim o dedi. Hiçbir anayasa hukukçusu bunu kabul etmiyor kendi militanları dışında.. Anayasa açık. Anayasa hukukçuları üçüncü kez aday olamaz diyor. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurular olacaktır ama kabul edilmeyecektir. Çünkü YSK üyelerini kendisi belirledi aslında. Yargının yargı olmaktan çıktığını aklı başında olan herkes biliyor.

Tek yolu var. O da Meclis’i feshetmek.”

‘GİDECEĞİNİ BİLEN BİR İNSAN, İKİNCİ ÖNEMLİ BİR TARİH OLSUN DİYE DÜŞÜNMÜŞ OLABİLİR’

Seçim için 14 Mayıs tarihinin belirlenmesi ve “Yeter, söz milletin” sloganının seçilmesinin kendisi için sürpriz olmadığını da belirten Kılıçdaroğlu, “Gideceğini bilen bir insan, 14 Mayıs’ı Türkiye Cumhuriyeti demokrasi tarihinde ikinci önemli bir tarih olsun diye düşünmüş olabilir -iyi niyetle düşünüyorum – mayısta olmasıyla haziranda olması arasında bir fark yok” diye konuştu.

SİNAN ATEŞ AÇIKLAMASI: BİR OLAYI KAPATMAYA MI ÇALIŞIYORLAR?

Ankara’da öldürülen Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş’le ilgili de konuşan CHP lideri, “Erdoğan her konuda konuşur, bu konuda niye hiç konuşmuyor? Acaba MHP’yi kızdırır diye mi konuşmuyor? Ortağımı kızdırırım diye mi konuşmuyor? ‘Faillerini mutlaka yakalayacağım’ diye niye demiyor Erdoğan? Bir olayı gizlemeye mi çalışıyorlar? Bir olayı kapatmaya mı çalışıyorlar? 6 ay sonra bütün bu olaylar aydınlanacak” ifadelerini kullandı.

CİHAN PAÇACI, ALTILI MASA TOPLANTISI’NDA KONUŞULMADI

Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya konuşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, parti yetkili kurullarının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ‘onaylayacak noktada olmadığını’ söylemiş ve ardından istifa ettiğini duyurmuştu. Paçacı’nın istifa karanın Altılı Masa Toplantısı’nda alındığı iddia edilmişti.

CHP lideri konuya ilişkin, “Meral Hanım, Cihan Bey ile ilgili bir sorun olduğundan bahsetti. Sorunun ne olduğunu sorduk. Ayrıntı vermedi, öyle kaldı. Biz bu durumu toplantı bittikten sonra, akşam öğrendik” dedi.