Kızıltepe’de asfalt için 200 ağaç söküldü

Kızıltepe’de asfalt için 200 ağaç söküldü
Yayınlama: 11.09.2021

Kayyım atanan Kızıltepe Belediyesi’nin asfalt dökmek için 200 ağacı kestiğini belirten mahalle halkı, “Yolu yap ama ağaçlar yerinde dursun. Ne diye ağacı kesiyorsunuz” tepkisinde bulundu.

Mardin’de bölgenin mevsim koşullarına uymayan palmiye ağaçlarını dikmeye devam eden Kızıltepe Belediyesi, diğer yandan da “yol yapımı ve doğalgaz çalışması” gerekçesiyle 9 Eylül gecesi ilçeye bağlı Turgut Özal Mahallesi Stadyum Caddesi üzerinde bulunan kaldırım ve refüjdeki 7 yaşındaki 200’e yakın ağacı yerinden söktü. Olası tepkilere karşı gece saatlerinde sökülen ağaçların “yol yapımı ve doğalgaz” gerekçesi ile söküldüğü öğrenilirken, mevcut parke taşı ile döşeli yolların da asfaltlanacağı belirtildi.

‘YOLU YAP, AĞAÇ YERİNDE DURSUN’

Cadde boyunca 7 yaşındaki ağaçların sıralı olduğunu ve hepsinin söküldüğünü kaydeden mahalle sakini Ali Can, “Her defasında gelip, harap ediyorlar. Düzeltme diye bir şey yok. Buraya başka ağaçlar diktiler, o ağaçlar kurudu gitti. Ama bu ağaçlar 50 yıl geçse, yüz yıl geçse de bir şey olmazdı. Hepsini kestiler” diye konuştu. Yol yapılacağı gerekçesi ile ağaçların kesilmesine tepki gösteren Can, “Yol yapacaksınız, ağaçlarla alakası nedir? Yolunu yine yap, ağaç yerinde dursun. Ne diye ağacı kesiyorsunuz?” diye sordu.

SU BORUSU PATLADI

Ağaçlar sökülürken evlerinin su borusunun patlatıldığını, üzerinden saatler geçmesine rağmen tadilatın yapılmadığını belirten mahalle sakinlerinden Yüksel Efe, “Zaten suyumuz yoktu, şimdi tam susuz bıraktılar. Kaldırımların hepsini bozdular, ağaçları söktüler. Bir isteğimiz yok. Suyumuzu yapsınlar, yolumuzu yapsınlar, ağaçlarımıza da dokunmasınlar” tepkisinde bulundu.

Mahalle sakini Mehmet Ali Araç da, ağaçların sökülmesinin yanı sıra tepeliklere ekilen ağaçların da sulamasının yapılmadığı için kurumaya yüz tutmasına dikkat çekti. Yapılanların israf olduğunu kaydeden Araç, “Biz bunlardan razı değiliz, Allah da razı olmasın. Bu milletin hakkını çarçur ediyorlar. 2 yılda bir yolu bozup, yapıyorlar” diye konuştu.

‘AMAÇ YOK ETMEK’

Kendisi de mahalle sakini olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kızıltepe Belediye Meclis üyesi Metin Aslan ise, sökülen ağaçlar ile birlikte caddenin ağaçsız kaldığını belirtti. Kayyımın amacının yok etmek, tüketmek olduğunu ifade eden Aslan, “Doğayı nasıl katlediyorlarsa burayı da katlediyorlar. Doğa düşmanı bunlar. Parke de kalabilirdi ama çevrelerine bir ihale verecekler diye böyle yapıyorlar. Bir taraftan 10 tane palmiye dikiyorlar, bir taraftan 200 ağacı kesiyorlar. AKP zihniyeti budur” diye belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.