Kürt imama verilen idam cezası onandı

Kürt imama verilen idam cezası onandı
Yayınlama: 06.06.2024

“Jin, jîyan, azadî “ eylemlerine katıldığı gerekçesiyle Kürt imam Muhammed Hızır Nejad hakkında verilen idam cezası İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı.

Kurdistan İnsan Hakları Ağı yaptığı bir açıklamayla, 19 Kasım 2022 tarihinde İran rejimi tarafından “Jin, jîyan, azadî” eylemlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan ve Urmiye Cezaevi’nde tutulan Kürt imam Muhammed Hızır Nejad hakkında idam cezasının onaylandığını duyurdu. 

Açıklamada, İran Yüksek Mahkemesi’nin, Hakim Riza Necefzade başkanlığındaki Urmiye Mahkemesi tarafından İmam Muhammed Hızır Nejad hakkında “Yeryüzünde kötülük yaymak” suçlamasıyla verilen idam cezasını onaylandığı bildirildi. Ayrıca, Muhammed Hızır Nejad’ın cezaevine götürüldükten sonra vücudunda işkence izlerine rastlandığı belirtilen açıklamada, avukatı ile görüşmesine, savunma hakkını kullanmasına izin verilmeksizin idam ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

“Jin, jîyan, azadî” isyanında hayatını kaybeden Esad Rahimyan’ın cenaze törenine katıldıktan sonra gözaltına alınan Muhammed Hızır Nejad, bir yıldan fazla bir süre cezaevinde tutuldu. Nejad tutuklu bulunduğu süre boyunca paylaştığı mesajlarla Jin, jîyan, azadî” isyanına desteğini ifade etmişti.