Kürt partileri: Ulusal birliği sağlamalıyız

Kürt partileri: Ulusal birliği sağlamalıyız
Yayınlama: 18.09.2023

KDP’nin saldırılarını değerlendiren Kürt partilerinin temsilcileri, Kürtlerin kardeş kavgasına tahammülünün kalmadığını belirterek, ulusal birliğin sağlanması gerektiğini söyledi. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Federe Kurdistan Bölgesi’ni ziyaretinin ardından KDP’ye bağlı özel güçlerin içinde yer aldığı 200 araç Sidêkan bölgesine sevk edildi. Özel güçlerin, Goşîne alanındaki Gewriya Zîne’de HPG’lilerin bulunduğu mevzilere saldırması sonucu çatışmalar yaşandı. Bölgedeki bu saldırılar tepkilere neden olurken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili olan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Kurdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel ve Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.  

‘KÜRT GÜÇLERİ BİR OLMALI’

Kürt halkının Başur’da Kürtlere dönük operasyonları kabul etmemesi gerektiğini belirten Kamaç, Kürt güçlerinin bir olması gerektiğine işaret etti. Silopiya’daki yürüyüşün diğer kentlerde de sürdüğünü belirten Kamaç, Kürt halkının bu saldırıları kabul etmediğini söyledi. Kamaç, “Kurdistan bir beden gibidir. Bir eli, bir ayağı olmazsa bu beden sakattır. Bu nedenle bir parça Kurdistan tek başına bir şey yapsa bir sonuç elde etmez. Bedenin bütünen bir şeyler yapması lazım. Bu nedenle Kürt güçlerine, Kürtlerin geleceği ve ilerleyişine zarar veren bu yaklaşımlardan uzak durulmalıdır” dedi. 

Kürt halkının yeni bir kavgaya tahammülünün olmadığını ifade eden Kamaç, bu nedenle her kesimi birlik için uyardı. Kamaç, “Duruş ve siyasetler Kürtlerin geleceği için yapılmalıdır” dedi. Kürtlerin toprağını sömürgeleştirenlerin Kürtler arasında uyuşmazlık çıkarmaya çalıştığını belirten Kamaç, bu uyuşmazlıkların çözülmesi gerektiğine işaret etti. Kamaç,”Bu uyuşmazlıklar çözülmezse derinleşir. Bu nedenle bugün Federe Kurdistan yönetimi ilişkilere giriyorsa da bu Kürtlere, Kürt güçlerine, Kürtlerin geleceğine zarar vermemelidir. Artık Kürtler uyuşmazlıkları, çelişkileri kendi aralarında çözmelidirler. Sömürgecilere fırsat vermemelidirler. Ne olursa olsun, hangi parçanın ilişkisi olursa olsun, Kürtlerin bedeni tek parça olmalıdır” şeklinde konuştu.  

‘BİRLİĞİMİZİ SAĞLAMALIYIZ’

“100 yıl önce Kurdistan’ı parçaladılar. Kürtler güçlerini birleştirerek dünyada uluslararası aktörleri öyle mecbur bırakmalı ki, onların eliyle yeni bir Lozan yapılmalıdır” diyen Kamaç, ekledi: “Bunun içinde Kürtler arasında birlik önemlidir. Her dört parça Kurdistan ve diaspora Kürtleri stratejik bir siyaset yürütmeli, bir amaç ortaya koyup birlikte hareket etmelidir. Bu yol ve yöntemi sağlamazsak, bu yüzyılda, diğer yüzyıl gibi acı ve sorunlarla geçecektir. Bu yüzyılının başarı yüzyılı olması için bütün Kürt partilerine birlik çağrısında bulunuyorum. Birliğimizi sağlamalıyız.”

‘ULUSAL BİRLİK SAĞLANMALI’

PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel ise 2017 referandumu sonrasında İran, Bağdat ve Türkiye’nin  birlikte Kürtlere saldırarak, Kürt güçlerinin kazanımlarını gün gün elinden almaya çalıştığını hatırlattı. Kerkük’ün Kürtlerin elinden çıktığını, Mexmur’a dönük girişimlerin kazanımlara saldırı olduğunu anımsatan Bozyel, “Kürtleri açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Erbil ve Bağdat arasında sorunların olduğunu gördük. Gördüğümüz kadar İran’da Kürtlere karşı elinden geleni yapıyor ve Bağdat’a destek veriyor. İran Bağdat’ı kendi elinde tutuyor. Bu nedenle de Kürdistan’a saldırıyorlar. Bu saldırıları devam ediyor” diye konuştu. 

Türkiye’nin Başur’a dönük saldırılarının yıllardır sürdüğünü ve 58 karakol yaptığını belirten Bozyel, İran’ın Hizba Demokrata Kurdistan’ı, Türkiye’nin ise PKK’yi bahane ederek, Kurdistan’ı istikrarsız bırakmaya çalıştığını söyledi. Bozyel, “KDP-PKK meselesi bence aralarında uyuşmazlıkların olmasıdır. Yine KDP-YNK arasında da bu uyuşmazlıklar var. Biz de bu uyuşmazlıkların kendi aralarında çözülmesini umuyoruz. Lozan’ı bugün tartışıyoruz ve 100 yıl önce devlet olamamışsak bunun sebebi ittifak oluşturmamamızdır, diyoruz. 100 yıl sonranın tekrar etmesini istemiyoruz. Bu meselede iyimserim ki diyalogla bu sorunlar çözülebilir. Bu savaşı kimse göze alamaz” dedi. 

‘KÜRTLER YÜZYIL ÖNCEKİ KÜRTLER DEĞİL’

Özgürlüklerin kilidinin geniş ve ulusal bir ittifaktan geçtiğini ifade eden Bozyel, “Dünya şartları göz önüne alınmalı, iyi bir diplomasi yürütülmeli. Bunun için bizler olmalıyız. İster sömürgeci devletler olsun, ister uluslararası devletler ama bizim bu sorunu çözmemiz lazım. Kürtler artık yüzyıl önceki Kürtler değil. Bugün Kürtlerin tecrübeleri, kazanımları var. Federe Kurdistan var, Rojava’da özyönetime doğru gidiyor. Politik olarak bakmalıyız ve ona göre adım atmalıyız” ifadelerini kullandı.  

‘KARDEŞ KAVGASINDAN VAZGEÇİLMELİ’

Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti de, Kürtlerin düşmanlarının, Kürtleri birbirine kırdırarak, kardeş kavgası yaratmaya çalıştığını söyledi. Aşiti, “PKK ve KDP’nin bu oyuna düşmemesi gerekiyor. Bir deyim var ‘Ağacın Kurdu kendinde olmazsa ağaç kurumaz’ deniliyor. Bunları terk etmemiz gerekiyor. Kardeş kavgasından vazgeçilmelidir. En önemlisi budur. Her Kürt partisi, Kürt gücü ‘Ne yaparsanız yapın, birbirimizi öldürmeyeceğiz’ desinler” diye konuştu. 

Ulusal birliğin sağlanması için çabalarının süreceğini de söyleyen Aşiti, “Bugün hangi Kürt’ü parti dışında tutarsan ‘birlik olmazsa kurtulamayız’ diyor. Bütün Kürt partileri masada ulusal bir hat oluşturmalıdır” dedi.