Rojda, sahne alan isimler arasında yer aldığı tartışmalı Ağrı Dağı Müzik Festivali’ne katılmama kararı aldığını açıkladı: “Neyi temsil ettiğimi, halkıma karşı sorumluluklarımı iyi biliyor, bunları ölçüp, tartarak, sanatımı icra ediyorum.”

 Ağrı Valiliği, Dossi Dossi Holding ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) ihraç edilen Doğubeyazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar’ın organizasyonuyla düzenlenecek festivalde sahne alacak sanatçılardan biri olarak gösterilen Rojda, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada festivale katılmayacağını belirterek “ben neyi temsil ettiğimi, halkıma karşı sorumluluklarımı iyi biliyor, bunları ölçüp, tartarak, sanatımı icra ediyorum.” yazdı.

Rojda’nın konuya ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

“Değerli halkımız, 9 Temmuz 2013 tarihinde yapılması planlanan Ağrı Dağı Müzik Festivali’ne katılmayacağımı belirtmek isterim. Kimse merak etmesin ben ne olduğunu çok iyi bilen neyi temsil ettiğimi halkıma karşı sorumluluklarımı iyi biliyor, bunları ölçüp, tartarak, sanatımı icra ediyorum. Bundan kimsenin en ufak bir endişesi olmasın. Birbirimizi ötekileştiren değil, kucaklaştıranlardan olalım. Her fırsatta linç edenlerden değil koruyan ve kollayanlardan olalım. Bizim için hayati öneme sahip olan seçim sürecinin son günlerindeyiz. Kimsenin gündem değiştirmesine fırsat tanımadan var gücümüzle seçim çalışmalarına sarılmalı ve güçlü bir temsiliyet kazanmak için daha fazla çaba harcamalıyız.”

MEZOPOTAMYA KÜLTÜR MERKEZİ ÇAĞRI YAPMIŞTI

Rojda’nın kararından önce Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) festivalde sahne alacak Kürt sanatçılara; söz konusu festivalin Kürt kültürünü ve hafızasını yok etmeyi amaçlayan politikalara hizmet ettiğini vurgulayarak, festival programında yer alan isimlerin katılım kararından vazgeçmesi yönünde çağrı yapmıştı.

MKM’nin Kürt sanatçılara yönelik çağrı metni şöyle:

“Son zamanlarda Kürt kültürü tarihi ve hafızasını yok etmeyi amaçlayan politikalara hizmet eden ‘By Mr. Dosso Dossi’ öncülüğünde festivaller yapılmaktadır. Açık ki bu festivaller yoluyla Kürt kültürü bir soykırım kıskacı altına alınmaya çalışılıyor. Ne yazık ki varlıklarını yiğit Kürt halkına borçlu olan kimi Kürt sanatçılar da bu kirli politikaların bir aparatı haline gelmiştir. Kürt kültürü kimi Kürt sanatçılar eliyle yok edilmek isteniyor. Bizler 90’lı yıllardan bu yana Gurbet Aydın’ların direnişçi çizgisini halkla buluşturan Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçıları olarak hiçbir Kürt sanatçının bu politikalara alet olmasını istemiyoruz, alet olanların da bundan vazgeçmesi ve Kürt halkının özgürlükçü çizgisine dönüş yapma çağrısı yapıyoruz.” (KÜLTÜR SANAT)