Libya’da ölü sayısı 5 bin 300’e çıktı

Libya’da ölü sayısı 5 bin 300’e çıktı
Yayınlama: 13.09.2023

Libya’da meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 5 bin 300’e çıkarken, en az 10 bin kişinin kayıp olduğu belirtildi. 

Libya’da 10 Eylül’de meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı artıyor. 100 bin nüfuslu Derne’de yaşanan fırtına sonrası iki baraj yıkıldı. İki barajın yıkılmasıyla sel altında kalan Derne kentinin yüzde 25’inin yok olduğu belirtildi. Yetkililere göre sadece Derne’de 5 bin 300 kişi hayatını kaybetti, en az 10 bin kişi ise kayıp.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Örgütü (IFRC), 10 bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Derne belediyesi durumu “felaket” olarak nitelendirdi ve “ulusal ve uluslararası yardım” çağrısında bulundu.

Bingazi, Merc, Beyda, Suse ve Derne’yi kapsayan bölgede acil durum ilan edildi; okullar ve işyerleri kapatıldı.  

DSÖ’DEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Libya’da acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için yerel yetkililerle birlikte çalıştıklarını ve ülkeyi sağlık hizmetleri konusunda desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Ghebreyesus, sel felaketine dair X sanal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Kalbim, Daniel fırtınası ve sellerin neden olduğu hayal bile edilemeyecek bir trajediyle karşı karşıya kalan Libya halkı ile birlikte.” ifadelerini kullandı.