Lice’de kesilen ağaçlar Meclis gündemine taşındı

Lice’de kesilen ağaçlar Meclis gündemine taşındı
Yayınlama: 15.04.2021

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Lice’de askerler eşliğinde köylülerin meraları arasında bulunan ormanlık alandaki ağaçların kesilmesine köylülerin tepkilerini Meclis’e taşıdı.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, dün Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı kırsal Dibek ve Arıklı Mahallesi’nde yer alan ormanlık alanda bulunan ağaçların askerler eşliğinde kesilmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Dibek kırsal mahallesinde kesilen ağaçların Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü’ndeki yetkililerinin “Bölgedeki ağaç kesiminin İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirildiği ve bu kararın bir ay önce alındığını” kendilerine aktardıklarını kaydeden Dağ, “Temel geçim kaynakları hayvancılık olan Dibek ve Arıklı köyü sakinleri; mera bölgelerinin kendilerinden habersiz ve istekleri dışında yok edilmesini kabul etmediklerini belirtmektedirler. Köy sakinleri hukuksuzca gerçekleştirilen bu kesimin biran önce durdurulmasını talep etmektedirler” açıklamalarına yer verdi.

Dağ, Pakdemirli’nin yanıtlaması amacıyla şu soruları yöneltti:

“* Lice ilçesine bağlı Dibek ve Arıklı köyleri arasında bulunan ormanlık alanda devam eden ağaç kesiminin gerekçesi ve hukuki dayanağı nedir?

  • Bölgede gerçekleştirilen ağaç kesimi güvenlik gerekçesi ile mi yapılmaktadır?
  • Ağaç kesiminin büyük bir askeri operasyon kapsamında yapılmasının gerekçesi nedir?
  • Köylülerin hayvanlarını otlatmak için mera bölgelerine girişi neden engellenmektedir?
  • Bölgede gerçekleştirilen ağaç kesimi için köy sakinlerine haber verilmemesinin ve rızalarının alınmamasının gerekçesi nedir?
  • Bakanlığınız; köy sakinlerinin haberi ve isteği dışında gerçekleştirilen bu kesimi durduracak mıdır?
  • Son 5 yılda güvenlik gerekçesi ile hangi bölgelerde kaç ağaç kesilmiştir?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.