Mehmet Şimşek’ten ‘HDP’ açıklaması: İlgili birimlerimiz çalışıyor

Mehmet Şimşek’ten ‘HDP’ açıklaması: İlgili birimlerimiz çalışıyor
Yayınlama: 21.06.2023

Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi’nin HDP’ye hazine yardımına bloke konulması talebini reddetmesiyle ilgili konuştu. Şimşek, “İlgili birimlerimiz konuyu çalışıyorlar” dedi.

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP’nin yeni dönem ilk grup toplantısına katıldı.

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Yargıtay Başsavcılığı’nın Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) hazine yardımına bloke konulması talebini reddetmesiyle ilgili olarak, “İlgili birimlerimiz çalışıyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın nasıl bir adım atacağı merak konusu olmuştu.

NE OLMUŞTU?

Hakkında kapatma davası bulunan HDP’nin 14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti çatısı altında girme kararı almasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partiye seçim yılı olması nedeniyle fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL Hazine yardımına tedbir konulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. AYM, bu ilk başvuruyu oy çokluğuyla reddetmişti.

Mahkeme pazartesi günü de oybirliğiyle aldığı kararda HDP’ye verilen Hazine yardımına bloke konulması talebi hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. AYM’nin internet sitesinde yer alan gerekçede, söz konusu talebin “siyasi partilerin mali denetimi kapsamında kaldığı” ve “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın buna ilişkin talepte bulunma yetkisinin olmadığı” belirtildi.

Mahkeme, siyasi partilerin ilgili yıl mali denetim sürecinin henüz başlamadığına ve konunun kendileri tarafından da incelenemediğine dikkat çekerken, siyasi partilerin gelirlerine ilişkin uyuşmazlıklarla ilgili yasal işlemlere karşı yargı yolunun açık olduğunu da belirtti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, bu gelişme hakkında “AYM bu kararıyla herhangi bir şekilde teröre karşı alınacak tedbirler açısından zaaf oluşturacak bir karar ortaya koymuştur” dedi. (HABER MERKEZİ)