Newala Qesaba’dan tepki: Tarihsel hafızanın üstünü örtemezsiniz

Newala Qesaba’dan tepki: Tarihsel hafızanın üstünü örtemezsiniz
Yayınlama: 13.04.2022

Newala Qesaba’nın imar planına tepki gösteren HDP heyeti, “tarihsel hafıza”nın imar projeleriyle üstünün örtülemeyeceğini belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) oluşturduğu heyet, imara açılan Newala Qesaba’da açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Hüda Kaya, Tülay Hatimoğulları, Garo Paylan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hişyar Özsoy, Sıdık Taş ile kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Polis kalkanlarla heyetin bölgede inceleme yapmasını engellemek istedi. Uzun süren tartışmaların ardından heyet bölgede açıklama yaptı.

TARİHSEL HAFIZA YOK EDİLDİ

Açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, açılan rant alanının bölge halkı için “Hafıza Mekanı” olduğunu belirterek, bu duruma tepki göstermek için bölgede incelemelerde bulunmak istediklerini, ancak engellemelerle karşılaştıklarını söyledi. Beştaş, “7 milletvekili geliyor diye Batman’dan Siirt’e kadar polis kontrol noktaları konumlanmış. Alanda da polis, 7 vekilin alanda yapacağı gözlemleri sert müdahalesiyle kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Onlar korkarlar ama biz korkmayız. Korksaydık bugün burada hakikatin peşinde olmazdık. Newala Qesaba bir tarihsel hafızadır. 1989’da burada 8 kişiye ait olan kemiklere rastlandı. Dönemin valisi o dönem yapılan kazı çalışmalarını bir talimatla durdurdu. O süreçten sonra buralara duble yollar yaptılar, polis okulları yaptılar, amaçları buradaki o hafızayı yok etmek, hakikati betonla örtmek ve insanlık değerlerini ayaklar altına almaktır” ifadelerini kullandı.

NEWALA QESABA YÜZLEŞME YERİDİR

HDP’li belediyenin bu bölgede tüm rant alanlarını, imar projelerini durdurduğunu dile getiren Beştaş, “Kayyım gelir gelmez, buradaki imar projelerini devam ettirerek yapılaşmanın önünü açtı. Buradaki engellemenin amacını bugün ‘özel mülkiyet’ gerekçesidir diyorlar. Burada özel mülkiyete zarar vermek niyetinde değiliz. Aksine biz buradaki ‘özel mülkün’ korunmasını bir ‘hafıza mekanı’ olarak geçmişle yüzleşmenin ve hakikatlerin ortaya çıkarılmasında çok önemli bir yere sahip olduğunu söylüyoruz. Özel mülk sahipleri bir zarara uğrayacaksa devlerin tek bir görevi vardır, o da burayı hemen kamulaştırmak ve buradaki kemiklerin ortaya çıkarılmasına destek olmaktır. Burada 1915’lerde katledilen Ermenilerin ve 1990’larda katledilen Kürtlerin cenazeleri vardır. Burada kemiklerin olduğunu çok iyi biliyoruz” şeklinde konuştu.

İNSANLIK SUÇUNU

Beştaş, tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere kamuoyuna şu çağrıları yaptı: “Gelin hep beraber burada işlenmek istenen insanlık suçunu durduralım. İkinci çağrım Siirt halkınadır. Siirt halkı kemikler üzerinde yaşayamaz. Siirt halkı anılarına bağlıdır ve burada yapılaşmaya izin vermez. Bütün Siirt halkına buraya hafızalarına ve insanlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Biz buradan belirtelim ki bizler buradaki imar planının durdurulması ve rant yapılarının sonlandırması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Kayyımları rant politikası olduğunu her yerde söylüyoruz. Maalesef bu rant politikası toplu mezarlar üzerine havuzlu villalar yapılacak dereceye geldi.”

‘ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN’

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy ise, mezar üzerine yapılacak olan yapılara karşı burada bulunduklarını ifade ederek, “Newala Qesaba bu bölgenin yarasıdır. Bu bölgede bizim bildiğimiz 300, Genelkurmay Başkanlığı’na göre ise 186 cenaze var. Bunlar resmi ağızlardan yapılan söylemler. Kürt ya da Ermeni olmasına gerek yok, insan olanın ‘Yahu bu kadar mı gözünüz doymaz oldu’ diyerek tepki göstermesi gerekiyordu. Villa yapılmayan tek bir yer mezarlık mı kaldı. 30 yıldır insanlar, ‘bize kemiklerini verin, hiç olmazsa bir mezar yapalım’ diyorlar ama onlar villa dikiyor. Bu konuyu siyasi bir tarafa çekmeye gerek yok. Daha düne kadar 13 kurum açıklama yaparak buradaki cenazelerin çıkarılması çağrısında bulunmuştu. Biz burada bu inşaatı yapanları ellerini vicdanlarına koymalarını istiyoruz. Biz burada yatanların ailelerinin sesi olmaya çalışıyoruz” dedi.

‘BU AYIBI ÖRTEMEZSİNİZ’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, polisin bu tür engellemelerle insanlık ayıbının üstünün örtülemeyeceğini belirtti. Gergerlioğlu, “Bizi 50 metre iteleseniz ne olur. Burada bir insanlık ayıbı var. Siz bu ayıbı neyle örtmeye çalışıyorsunuz. Burada insanlık ayıbı yaşanıyor. Biz bu ayıbı örttürmeyeceğiz” diye belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından heyet bölgeden ayrıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.