ÖHD: Mezarlığın ağaçları bile söküldü

ÖHD: Mezarlığın ağaçları bile söküldü
Yayınlama: 24.05.2020

ÖHD, Yüksekova’da tahrip edilen mezarlıkta incelemelerde bulunarak rapor hazırladı. Rapora göre mezarlıkta bulunan 20 mezar tahrip edildi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Orman Mahallesinde bulunan mezarlıkta bulunan yaklaşık 20 mezar 3 Mayıs’ta tahrip edildi. Kolluk güçleri tarafından tahrip edildiği belirtilen mezarlıkta incelemelerde bulunan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Temsilciliği, aileler ile görüşerek bir rapor hazırladı.

MEZARLIKTA BULUNAN AĞAÇLAR YERİNDEN SÖKÜLMÜŞ

Mezarlıkta bulunan farklı tarihlerde yaşamını yitiren 11 PKK’liye ait olmak üzere 9’u sivil toplam 20 mezarlığın tahrip edildiğinin belirtildiği raporda, “Tarafımızca yapılan incelemede mezar taşlarının tamamen tahrip edildiği, mezarlık duvarlarının yıkıldığı mezarlığın yanındaki ağaçlıkların yerinden sökülüp atıldığı şeklinde olmuştur” tespitleri yer aldı.

AKSU: MEZARLAR ONARILAMAYACAK DERECEDE TAHRİBATA UĞRADI

Raporda, yakınlarının mezarları tahrip edilen ailelerin görüşleri de yer aldı. Mezarı tahrip edilen Suruç’ta IŞİD’in saldırısı sonucu yaşamını yitiren Süleyman Aksu’nun annesi Kudret Aksu, oğlunun mezarının 6 kez kolluk güçleri tarafından saldırıya uğradığını, mezar taşlarının kırıldığını duvarlarının yıkıldığını ve mezarlığın onarılamayacak derecede tahribata uğradığını söylediği. Önceki saldırılarda mezar taşlarına “leş” şeklinde hakaret içerikli ifadeler yazıldığını anlatan Aksu, bu defa mezarların daha ağır bir şekilde tahrip edildiğini, bu kez diğer durumlardan farklı olarak sivil vatandaşlara ait mezarlılarında saldırıya uğradığını anlattı.

Mezarlı tahrip edilen Sinan Özer’in annesi Mahriye Özer, olayın meydana geldiği tarihte kolluk güçlerinden oluşan zırhlı polis araçlarının mezarlığın olduğu yerde sürekli hareket halinde olduklarını anlattı. Olayın meydana geldiği günde mezarlığa gittiklerine oğlunun ve pek çok kişinin mezar taşlarının yerinden söküldüğünü gördüklerini ifade eden Özer, mezar duvarlarının da yıkıldığını ve tüm mezarlığın nerede tahrip olduğunu söyledi.

GÖRGÜ TANIĞI: BU DEFA SİVİLLERE AİT MEZARLAR DA TAHRİP EDİLDİ

Mezarların tahrip edilmesine tanık olan Hazal Bor, olayın yaşandığı tarihte polis noktasının mezarlığa yakın olmasından ötürü zırhlı araçların o bölgede sürekli devriye gezdiğini söyledi. Evlerinin mezarlığa yakın olduğunu ifade eden Bor, “Daha önce sürekli PKK’lilerin mezarları saldırıya uğruyordu. Bu sefer sivil vatandaşların mezarları da tahrip edildiğini gördüm” dedi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

İncelemenin ardından mezarların tahrip edilmesine ilişkin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığında suç duyurusunda bulunulduğunun belirtildiği raporda şu ifadeler yer aldı: “Çalışma grubumuz olayın hemen ardından mezarların tahrip edilmesine ilişkin olay yerinden alınan fotoğraflar ve video kayıtları ile beraber görgü tanıkları ve mağdurların beyanları doğrultusunda Süleyman Aksu’nun ailesi adına Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Ayrıca çalışma grubumuz 20 Mayıs’ta ÖHD’nin Temsilciliğimiz üyelerini yetkilendirmesine binaen Derneğimizin tüzüğü ve ilkeleri doğrultusunda ÖHD Hakkari Temsilciliği adına kurumsal düzeyde Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.